Mesterképzés

Köszöntünk az ország vezető mesterképzési központjában! Az ELTE Gazdaságtudományi Kar évek óta az ország elsőszámú mesterképző helye az első helyes jelentkezők és a felvettek száma alapján – nemcsak a gazdasági képzőhelyek, de az ország összes egyetemi kara között is. A GTK mind a hat mesterképzése külön-külön is piacvezető.
 

MIÉRT PIACVEZETŐK AZ ELTE GTK MESTERSZAKJAI?

MUNKA ÉS TANULÁS SZINERGIÁJA

A mesterképzésben részt vevő hallgatók döntő többsége dolgozik. Erre lehet a tanulást hátráltató tényezőként tekinteni, de a GTK mesterszakjai inkább az előnyeire építenek. Az előadások, a tananyag és a projektfeladat épít a hallgatók munkatapasztalatára, és arra, hogy a tanultakat könnyebben tudják az üzleti élet helyzeteihez kötni, gyakorlati problémákra, alkalmazásokra lefordítani. Az anyag ráépül a munkában szerzett tudásra, és így jobban hasznosul. Végül is mindkét oldal nyer: A hallgató munkáját segíti az oktatás, a tanulás pedig hozzásegít a munkahelyi feladatok megoldásához.

Az ELTE mesterszakjai kifejezetten a munka mellett tanulók szempontjaihoz igazodnak.

NAPPALI VAGY LEVELEZŐ? – MINDKETTŐ MUNKÁHOZ IGAZODÓ, RUGALMAS HETI IDŐBEOSZTÁSSAL

Az összes mesterszakunk fut nappali és részidős változatban is, az MBA kivételével, amelyet csak részidős formában indítunk. A nappali és a részidős képzések tantervei, tantárgyai azonosak, így a kétféle képzési forma között bármikor szabadon válthatsz. Ez például az élethelyzeted megváltozása miatt lehet fontos. Bár mindkét változat időbeosztása segít a tanulást és a munkát összeegyeztetni, a nappalis és a részidős oktatási rendszereink oktatásszervezési struktúrája eltérő.

A nappali képzés előadásait az összes tantárgyból pénteken hallgathatod, de elérhetők szombati napokon, illetve videófelvételről is.szemináriumokat kedden és csütörtökön reggel 8 és 10 óra, illetve megismételve 16 és 18 óra között, törzsidőn kívül tartjuk, és időbeosztásodtól függően szabadon választhatsz közülük. A szemináriumokon nincs újabb tananyag, a tanultak elmélyítését, alkalmazását és a számonkérésekre való közös felkészülést szolgálják.

A részidős képzési forma csupán heti egynapos, szombati óralátogatást jelent. Ugyanakkor a szombati órákat, vagy akár csak egy részüket, hallgathatod pénteken is, sőt, akár hétről hétre is váltogathatsz e két nap közöttAz előadásokat videófelvételről is megnézheted utólag bármikor. A részidős változat tehát minimalizálja az egyetemi kontaktórákat, így itt jelentősebb a szerepe az egyéni felkészülésnek.

VILÁGSZÍNVONALÚ OKTATÁSTECHNIKA ÉS TANANYAG-SZOLGÁLTATÁS SEGÍTI A MUNKA MELLETTI TANULÁST

A munka melletti tanulást segíti az is, hogy az előadásokról a legkorszerűbb technológiával videófelvétel készül, ami az elhangzott szöveg alapján (hangalapon) és a diák szövege alapján egyaránt kereshetőAz előadásokhoz kapcsolódó összes tananyagot, a videókat, az írásos anyagokat (könyv, jegyzet), valamint a diasorozatokat bármikor, bárhonnan online elérheted, így akár kombinálhatod is őket!

A csúcstechnikát képviselő digitális vizsgaközpontban különböző időpontok, napszakok, dátumok között választhatsz, hogy mikor akarod megírni a számonkéréseket.

TÖMBÖSÍTETT OKTATÁS, HOGY JOBBAN TUDJ KONCENTRÁLNI EGY-EGY TÁRGYRA

Egy oktatási napon csak két tárgyból van előadás, délelőtt kétszer két óra az egyikből, és délután a másikból. Így egy héten csak két tárgyra kell koncentrálnod. Emiatt az intenzív oktatás miatt azonban általában a tárgyak egy része a félév első felében fut, a másik része pedig a másodikban. Ha egy tárgy kifutott, akkor azt a félév során elővizsgával is teljesítheted. Így kevesebb témával kell egyszerre foglalkoznod, ezekre viszont jobban tudsz koncentrálni. Ez különösen munka mellett nagy segítség.

MAGAD OSZTHATOD BE A TERHELÉSEDET A FÉLÉV SORÁN

Nappalin minden tárgy, levelező formában pedig a tárgyak többsége teljesíthető félév közben megszerezhető jeggyel vagy a vizsgaidőszakban vizsgával is

A harmadik lehetőség egy tantárgy korábbi tanulmányok vagy munkatapasztalat alapján történő előzetes teljesítése kreditbefogadással, amely során általában egy szemeszter eleji felmérőn kell számot adni a korábban megszerzett tudásról. Te választasz a teljesítési módok közül aszerint, hogy melyik kényelmesebb neked.

GYAKORLATI IRÁNYULTSÁG

Egy mesterképzés elméleti tananyagot is tartalmaz, hiszen az üzleti élet különböző helyzeteire évtizedekre előre fel kell készülni. Viszont az is igaz, hogy nincs a gyakorlatban használhatóbb egy-két jó elméletnél. Haszontalan, öncélú, érthetetlen, a matematikát értelmetlenül túlhangsúlyozó elméleti részekkel nálunk nem találkozol, azokat viszont megtanulod, amelyek a szakma gyakorlásához megadják a biztos hátteret.

Ezt többféleképpen valósítjuk meg. Az ELTE GTK mesterszakjain az előadások már eleve az elmélet és a gyakorlat ideális kombinációi, amit a nappali képzésen további közös foglalkozásokkal, míg a levelező változatnál konzultációkkal és egyéni felkészüléssel megtanulható részekkel egészítünk ki.

Minden szakunkon megjelenik egy, az adott terület aktuális kérdéseivel foglalkozó tantárgy, amelyre a terület legjobb gyakorlati szakembereit, vezetőit, menedzsereit hívjuk meg, hogy beszámoljanak a tapasztalataikról és az általuk alkalmazott legjobb megoldásokról.

Kitüntetetten a gyakorlati készségek fejlesztésére és a megszerzett tudás önálló gyakorlati alkalmazásának elsajátításáraszolgál a projektfeladat- és a szakdolgozat-készítés.

A PROJEKTFELADAT ÉS A SZAKDOLGOZAT HOZZÁJÁRUL MUNKÁDHOZ – ÉS FORDÍTVA!

Sok mesterképzésen nincs projektfeladat-rendszer. Nálunk azonban minden mesterszakon a második tanév mindkét félévében van egy-egy 15 kredites projektfeladat, illetve szakdolgozat-készítő tárgy.

Az ELTE GTK mesterszakjain nem hagyományos szakdolgozat készül, hanem egy, az üzleti életben szokásos szakértői anyag, ami a megrendelőnek értéket ad, és amiért fizetne. Ebben valódi üzleti problémát kell a legjobb gyakorlatoknak megfelelő tartalommal és formátumban konzultációs segítséggel megoldaniA munkádból hozott ötlet pedig nemcsak jó szakdolgozatot eredményez, hanem a munkahelyeden is jelentős értéket képviselhet.

BÁRMELYIK MESTERSZAKOT ELVÉGEZHETED EGY, KETTŐ, VAGY HÁROM ÉV ALATT – IGÉNYEID ÉS LEHETŐSÉGEID SZERINT

Egy szélesebb területet lefedő, így a munkaerőpiac által hosszú távon elismert diplomát adó mesterképzések tudásanyaga jelentős. Tanterveink alapváltozata kétéves formában tartalmazza az ehhez tartozó tananyagot, amelyet munka mellett kiegyensúlyozottan sajátíthatsz el. 

Ugyanakkor rövidebb idő alatt is szerezhetsz diplomát, ha gyorsítani akarsz. Viszont ehhez a tanulásra kell fókuszálni, és így az már nehezebben egyeztethető össze a munkával. Ebben az esetben lényegében egyszerre teljesíthető a két tanév, amelyhez intenzív tanulás és keményebb számonkérési időszak tartozik. A gyorsított tanulmányokhoz nincs szükség előzetes engedélyeztetésre.

Lehetséges az is, hogy más élethelyzetben az egyetemen kívüli terhelésed úgy alakul, hogy nem tudsz a kétéves mintatanterv szerint haladni. Ekkor sem kell megszakítani a tanulmányokat, a diplomát kisebb tanulmányi terhelés mellett hosszabb idő alatt is megszerezheted.

ZÖKKENJ KI A HÉTKÖZNAPOKBÓL, ÉPÍTS ÚJ KAPCSOLATOKAT!

Hisszük, hogy az egyetemi képzés lehet élvezetes. A munka melletti tanulás persze többletteher, de egyúttal kikapcsolódást, feltöltődést is jelenthet, ha hetente legalább egy napot mással és másokkal töltesz. Ehhez kényelmes, kellemes környezetet és a legmodernebb oktatástechnológiai hátteret biztosíjuk. Új kapcsolatokat, barátságokat építhetsz az ország legkiválóbb mesterhallgatóival. Az általunk szervezett nemzetközi nyári egyetemen pedig külföldi diákokkal és oktatókkal is találkozhatsz.


Lapozz bele magazinunkba!
Csatlakozz hozzánk Facebookon is!
Kövess minket Instagramon!

E tájékoztató csak a fontosabbnak tartott feltételekre terjed ki, végleges és részletes tájékoztatást az Oktatási Hivatal felvi.hu webes felületén, valamint a gtk.elte.hu honlapon keresztül adunk. Az ELTE a változtatás jogát fenntartja.  

MESTERSZAKOK