Akkreditációk és elismerések

Akkreditációk és elismerések

Az ELTE GTK büszke arra, hogy a 2021. augusztusi karrá alakulása óta eltelt rövid idő alatt jelentős sikereket ért el: csatlakozott az üzleti iskolák világszerte elismert szervezetéhez és két jelentős elismerést és akkreditációt szerzett.

Az ELTE Gazdaságtudományi Kara Magyarországon elsőként csatlakozott a Business Graduates Association (BGA) tekintélyes szervezetéhez, amely a világ vezető üzleti iskoláinak nemzetközi minőségbiztosítási szervezete. A BGA öt kontinens több mint 200 üzleti iskoláját tömörítő hálózat, amelynek tagjai osztoznak a felelős vezetési gyakorlat és az életen át tartó tanulás iránti elkötelezettségükben, és abban, hogy pozitív hatást kívánnak gyakorolni a hallgatóikra, a társadalomra és a gazdaságra egyaránt.

A tagság egyrészt a GTK által eddig elért eredmények elismerése, másrészt a BGA által képviselt olyan alapelvek iránti elkötelezettség bizonytéka, mint az integritás, a társadalmi felelősségvállalás, a gazdaságra gyakorolt pozitív hatás és a folyamatos fejlődés. Az intézményi BGA-tagság hozzáférést biztosít a Kar további fejlődését elősegítő eszközökhöz és egyúttal díjmentes tagságot biztosít a jelenlegi és végzett hallgatók számára. Ezáltal a (volt) hallgatók olyan, a szakmai és a személyes fejlődésüket egyaránt támogató lehetőségek széles köréhez férnek hozzá, mint a BGA Karrierfejlesztési Központja által nyújtott szolgáltatások, nemzetközi webináriumok és egyéb rendezvények. A kedvezményes áron elérhető és az önéletrajzokon feltüntethető a BGA jelvény és a tagságot igazoló oklevél a nemzetközi és a magyar munkaadók figyelmére is számot tarthat. Az ELTE GTK 2021-es csatlakozása óta már közel 150 hallgató és itt diplomát szerzett fiatal kapcsolódott a szervezethez. A BGA ezen a linken várja további tagjait.


Az ELTE GTK a 2022-ben lezajlott önértékelési folyamat és helyszíni akkreditációs vizsgálat eredményeképpen megkapta az EFQM, azaz a European Foundation for Quality Management (magyarul Európai Minőségfejlesztési Alapítvány) 4 csillagos elismerését.

Az EFQM egy független, nonprofit szervezet, amelyet 1988 őszén 14 európai nagyvállalat hívott életre, elsősorban az európai vállalatok versenyképességének növelése céljából, és ma már több mint 50 000 szervezettel működik együtt, köztük olyanokkal, mint a BMW, a Robert Bosch, a Siemens vagy a Huawei.

Az EFQM Modell, amelynek keretrendszere szerint az GTK teljesítményét is vizsgálták a szervezetet képviselő értékelők, egy olyan világszerte elismert, holisztikus szemléletű keretrendszer, amely segíti a vállalatokat és intézményeket a változások menedzselésében és a szervezeti teljesítmény növelésében. Az EFQM kiválósági modellen alapul az 1992-ben meghirdetett Európai Minőség Díj és az annak az értékelési keretrendszere nyomán az egyes európai államokban létrehozott nemzeti díjak is. Hazánkban 1996-ban indult el a Nemzeti Minőség Díj, amelynek az ELTE GTK elnyerte ezüst fokozatát. Ez az elismerés rávilágít a Kar eddigi kiváló teljesítményére és bizonyítja a folyamatos fejlődés iránt elkötelezettségét. A GTK célja, hogy az értékelő csapat visszajelzéseit hasznosítva haladjon tovább az önértékelési tevékenység révén a kiválóság felé vezető úton és néhány éven belül megszerezze az elismerés arany fokozatát.


Az ELTE GTK két programja rendelkezik a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakmai szervezete, az Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) akkreditációjával. Az ACCA a világ 178 országban van jelen, több mint 233.000 tagja és 536.000 hallgatója van. Ez a szám Magyarországon már meghaladta az 1350-et.

A magyar nyelvű számvitel mesterszak akkreditálására 2018-ban került sor a szervezet magas elvárásrendszere mentén lefolytatott részletes vizsgálat után. Ennek eredményeképpen a mesterképzésben résztvevő hallgatók 6 ACCA vizsga alól kapnak felmentést. Az elismerés tartalma azóta tovább bővült, és 2023-tól – Magyarországon egyedülálló módon – a Pénzügy és számvitel alapképzésen részt vevő hallgatók, akik az adott tárgyakat angol nyelven tanulják, 5 ACCA vizsga alól kapnak felmentést.

A szervezet tagjai és az ACCA-tanulmányaikat sikeresen folytató hallgatók is jelentős versenyelőnyben vannak a munkaerőpiacon: könnyebben kapnak állást pénzügyi és számviteli területen a legjelentősebb multinacionális vállalatoknál (pl. a nagy könyvvizsgáló cégeknél), gyorsabb a szakmai előmenetelük és magasabb fizetést is kapnak.


Az ELTE GTK elkötelezetten törekszik arra, hogy az általa nyújtott szolgáltatások színvonalát folyamatosan figyelemmel kísérve és emelve a jövőben további kiemelkedő elismerésekre tegyen szert.