Erasmus+

Erasmus+ pályázati felhívás

2024.02.12.
Erasmus+ pályázati felhívás
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem intézményi szintű pályázatot ír ki a 2024/2025-ös tanévre Erasmus+ hallgatói mobilitási programban való részvételre.

A pályázat keretében az alábbi mobilitások megvalósítása lehetséges:

 • részképzés,
 • szakmai gyakorlat,
 • diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat.
Aktuális pályázati időszak2024. január 29. – február 26. 20 óra, a NEPTUN-felületen [valamint először a GTK pályázati adatlap (MS Forms) beküldése 2024.02.08. 9:00 órától]. 2025. szeptember 30-ig megvalósuló mobilitások pályázhatók.

Útmutató

SZAKMAI GYAKORLAT (STUDENT MOBILITY FOR PLACEMENTS – SMP) – folyamatosan pályázható

Európai Unió intézményeinek és szerveinek kivételével bármely Erasmus+ programországbeli céghez, szervezethez pályázhatsz gyakornoknak, feltéve, hogy a tevékenység illeszkedik a tanulmányaidhoz. Amennyiben a külföldi szakmai gyakorlatod során teljesíted a GTK „Szakmai gyakorlat” tárgy követelményeit, és ezt igazolni tudod, úgy azt elismertetheted a mintatantervben szereplő szakmai gyakorlatként.

TANULMÁNYI MOBILITÁS (STUDENT MOBILITY FOR STUDIES – SMS)

A pályázat keretében 2025. szeptember 30-ig pályázható részképzés.

A részképzési pályázatokat az ELTE GTK mobilitási helyeire először MS Forms felületen, majd online Neptunban is be kell benyújtani.

 • A GTK pályázati adatlap MS Forms felület 2024. február 8. 9:00 órától február 26. 15:00 óráig érhető el.
 • A pályázatokat részképzésre a Neptun felületen 2024. február 26. 20.00 óráig kell benyújtani.
 • A Neptunban és a MS Forms felületen benyújtott jelentkezésnek meg kell egyeznie (kivétel, ha a partneregyetem Neptunban még nem elérhető, elsőéves mesterképzés vagy közös képzés például sportmenedzser esetén).

BENYÚJTANDÓ DOKUMENTUMOK ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

 • Általános információ
 • Adatvédelmi nyilatkozat
 • ELTE pályázati űrlap részképzéshez
 • GTK pályázati adatlap (MS Forms, GTK Erasmus csatolandó dokumentumok listája)
 • Az ELTE GTK partneregyetemei (frissítés alatt)
  Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy jelenleg zajlik az intézményközi szerződések meghosszabbítása az új 7 éves Erasmus+ ciklusra. A listában a GTK fülön zölddel jelölt helyek feltétel nélkül pályázhatók. Sárgával jelöltük azokat a helyeket, amelyek hosszabbítás alatt vannak, de pályázhatók. Kék színnel jelöltük a Neptunban még nem szereplő, de papír alapon pályázható helyeket. Piros színnel jelöltük azon új partnereinket, akikkel a szerződéskötés folyamatban van, de az aktuális pályázat során még nem fogadnak hallgatókat. Pótpályázat során az elérhető szabad helyek listáját a táblázat „Pótpályázat-Free places” lapfülön tesszük közzé. Ez a táblázat frissebb, mint az ELTE központi honlapról elérhető táblázat!

A pályázathoz kapcsolódó tájékoztatók:

 • A partneregyetemek megismerésében segítenek a GTK HÖK fogadóintézményeket bemutató posztjai;
 • GTK HÖK pályázást támogató találkozó időpontja
  Lehetőségetek nyílik feltenni kérdéseiteket egy kötetlen beszélgetés keretében az Erasmus+ programmal kapcsolatban (pályázás menete, egyetemek, tippek, tapasztalatok) a GTK HÖK külügyi alelnökének. További részletekért kövessétek a GTK HÖK Facebook-oldalát!
 • GTK pályázást támogató videó (kreditmobilitási terv kitöltése és pályázási tanácsok)

ELBÍRÁLÁS

A nyertes hallgatók végleges listájáról a Hallgatói és Oktatói Mobilitási Bizottság (HOMB) hoz döntést. Az eredményről a hallgatók a Neptun-rendszeren keresztül kapnak hivatalos értesítést, a döntést követő legkésőbb 3 héten belül. (Az eredmény megtekintéséhez be kell lépni a Neptun felületére.)

Érvényes pályázatnak kizárólag a határidőre leadott és hiánytalanul kitöltött pályázati anyag számít. A hamis adatokat tartalmazó, hiányos, a feltételeknek nem megfelelő, olvashatatlan pályázatokat nem fogadjuk el.

ERASMUS+ TANULMÁNYI MOBILITÁS – TANÁCSOK ÉS GYIK

A pályázat előkészítése során a Te feladatod, hogy tájékozódj a partneregyetemek honlapján a kurzuskínálatukról. Amennyiben ez bármely okból kifolyólag nem elérhető, kérd az Erasmus-koordinátorok segítségét az adott intézményben.

Mi az ELTE intézményi Erasmus-kódja?
HU BUDAPES01

Melyik félévre pályázhatok a tavaszi és az őszi pályázási időszakban?
Az ún. fő pályázási időszak általában január végétől / február elejétől február végéig / március elejéig tart, a következő tanév őszi és tavaszi féléveire lehet pályázni. A szeptemberi pótpályázati időszakban már csak az adott tanév tavaszi/nyári félévére lehet jelentkezni, a még be nem töltött helyekre.

Alapszakos hallgatóként mik a jelentkezés feltételei?
Alapszakos nappali és részképzéses, illetve államilag támogatott és költségtérítéses hallgatóként is pályázhatsz, ennek a feltétele egy lezárt félév.

Mesterképzéses hallgatóként hogyan jelentkezhetek?
Mester nappali és részképzéses, illetve államilag támogatott és költségtérítéses hallgatóként már az első félévben is pályázhatsz. Nem feltétel az egy lezárt félév, de ilyen esetben csak a MS Forms felületen tudsz jelentkezni. A mobilitásra javasolt félévről az oldalon lejjebb görgetve tájékozódhatsz.

Keresztféléves és levelező hallgató is jelentkezhet?
Igen, és a keresztfélévben belépőknek javasolt is az 1. félévükben (a fő pályázási időszakban) a következő tavaszi (3.) félévükre pályázni.

Milyen nyelvtudás szükséges a kiutazáshoz?
A tervezett tanulmányok nyelvén B2-es szintű nyelvtudásra van szükséged, ez a kiutazás feltétele. Ha pl. Németországba szeretnél menni, de angol nyelvű órákat veszel fel, akkor az angol a tanulmányok nyelve. A nyelvi követelményeket a kiutazás előtt teljesítened kell. A partnereknél kért nyelvtudásról, kurzusok nyelvéről a partneregyetemek honlapján, Fact Sheet, Info Sheet, Student Guide és más, bejövő (incoming) hallgatók számára elérhetővé tett dokumentumaikból tudsz tájékozódni. A partnereknél elérhető kurzusok nyelve partneregyetemenként és akár félévente is eltérő lehet.

A GTK hallgatójaként milyen kari sajátosságokra kell figyelnem?

A pályázati dokumentumok elkészítése:
– A motivációs levél

A motivációs levél és a tanulmányi terv nyelve az angol. Ha más nyelven (is) szeretnél felvenni tárgyakat, akkor a tanulmányok nyelve mellett még egy nyelven elkészítheted a motivációs levelet. A meggyőző, tartalmas motivációs levél azért fontos, mert megindokolja, hogy mért az adott egyetemre szeretnél menni; megmutatja, hogy illeszkedik a mobilitás a tanulmányaidba, és bizonyítja a szakmai nyelvi alkalmasságodat. Érdemes tehát a motivációs tervet nyelvileg igényesen elkészíteni. (Bírálat során nem pontozott.)
– A  GTK pályázati adatlap (MS Forms)
Az adatlap általában néhány nappal a pályázati időszak kezdete után nyílik meg. A GTK pályázati adatlapot online a MS Forms felületen az ELTE-s e-mail címeddel korlátozott időszakban érheted el, válaszaidat pedig egyszer küldheted be, de a kitöltés során válaszaidat mentheted, azokhoz később visszatérhetsz.
Az adatlap kérdéseket tesz fel a tanulmányidra vonatkozó terveiddel kapcsolatban, amelyekre adott válaszaid megmutatják, hogy a fogadó intézményben mit szeretnél tanulni, valamint, hogy a GTK-s képzésed mely elemeit szeretnéd kiváltani a külföldi mobilitás során. Ebből látható lesz, hogy milyen mértékig tervezed kiváltani a kettős terhelést és mennyire jártál utána a kinti lehetőségeknek.
A pályázásnál maximum három intézménnyel kapcsolatban tudod ezeket az adatokat megadni (maximum 15 pont). A több intézményre (2-3) leadott pályázatok nem csak a pontszámot növelik, hanem a nyerési esélyt is!
A kinti tárgyat szabadon választhatóként (SZ), valamelyik KV tárgycsoport részeként (pl. Jogi KV), vagy kötelező mintatantervi tárgyként (ELTE GTK kód, tárgynév, kreditszám) tervezheted befogadtatni. Egy félév alatt 30 ECTS kredit tervezése (és az ösztöndíj megnyerését követően felvétele) ajánlott a partnerintézményben, amelyből minimum 20 kredit értékű tárgyat kell majd teljesítened és a GTK-n elfogadtatni. Az alábbiakat figyelembe véve körültekintően nézd át, hogy mely tárgyakat szeretnéd felvenni, és ezek hány kreditesek a kinti egyetemen. Hogyan illeszkednek ezek a tárgyak a tanulmányaidba? Mi az, ami hasonló az itthoni tárgyakhoz a tematika alapján?
– Új Erasmus+ ösztöndíjasok támogatása
A 2023/2024-es őszi pótpályázattal kezdődően pályázásodra hatással van az is, hogy részt vettél-e már Erasmus+ mobilitásban az adott képzési szinten, valamint, hogy voltál-e már nyertes pályázó a GTK-n. Az alábbi táblázat segít áttekinteni, hogy a különböző esetekben mennyi ponttal számolhatsz:

Még nem pályázott

8 pont

Még nem nyert ösztöndíjat

5 pont

Nyert ösztöndíjat, amit sikeresen teljesített

0 pont

Nyert ösztöndíjat, amit a Hallgatói és Oktatói Mobilitási Bizottság (HOMB) hivatalos értesítése előtt mondott vissza.

- 4 pont

Nyert ösztöndíjat, amit visszamondott a nominálási időszakban (HOMB után), de legkésőbb főpályázat idején május 15-ig, pótpályázat idején november 15-ig

- 8 pont

Nyert ösztöndíjat, amit visszamondott a nominálási időszak után (főpályázat esetén május 15. pótpályázat esetén november 15. után).

- 12 pont

Nyert ösztöndíjat, amit nem teljesített és erről a Nemzetközi Irodát nem értesítette.

- 15 pont

Amennyiben volt már visszamondott mobilitásod, de nem vagy biztos benne, hogy melyik kategóriába esik a visszalépésed, akkor az alábbi szempontok segíthetnek:

 • A hivatalos döntésről az értesítés a Neptun rendszeren keresztül, a Neptunban megadott email címedre érkezik. Főpályázat estén általában áprilisban, pótpályázat idején általában októberben kerül kiküldésre.

Hogyan tudom a kinti teljesítést és a GTK-s tanulmányaimat optimálisan összehangolni?
Ha külföldi félévet tervezel, a legegyszerűbb a szabadon választható tárgyakat elfogadtatni (minden kint teljesített tárgyat legalább szabadon választható tárgyként el lehet fogadtatni a GTK-n). Javasoljuk azonban, hogy csak 10-15 kreditet tervezz ilyen módon teljesíteni.
A mintatantervben a KV tárgycsoportokba tartozó tárgyakat a mobilitás során végzett tárgyakkal könnyen kiválthatod! (KV blokk esetén nem kell a mintatantervben szereplő tárgyak közül választanod, hanem a KV blokkra is el tudod fogadtatni a tárgyat. Ilyen esetben elég, ha a partnernél felvett tárgy témában egyezik a KV blokk témájával. Például: bármilyen jogi tárgy elfogadtatható a jogi KV blokkba). Javasoljuk, hogy ilyen tárgyakból 9-15 kreditet tervezz.
A kötelező tárgyakat is lehetséges kint teljesíteni, de ez még inkább körültekintő tervezést igényel! Lehet például, hogy a fogadó egyetemen létszámkorlát miatt nem tudsz egy tárgyat felvenni, a tervezett kötelező tárgyat nem tudod kint teljesíteni, miközben jó eséllyel találnál KV tárgycsoportokba tartozó további tárgyakat. Vedd figyelembe azt is, hogy a szigorlati tárgyak esetén a szigorlat a magyar tananyagot kéri majd számon! Ha a külföldön végzett tárgy címe közel azonos és a tematikák nagyon hasonlóak és legalább akkora a kreditszám is, mint a GTK-n, akkor nyugodtan tervezz ilyen teljesítést is.

Nem találom az aktuális tárgy/kurzuslistát a partner oldalán. Használhatom a korábbi félév/félévek tárgy/kurzuslistáját a pályázatomhoz?
Igen. Előfordul, hogy a partnerek tárgy/kurzuslistája csak a kiutazás előtti hónapban válik elérhetővé. Nyertes pályázat esetén a kiutazást követően is változhat a tárgylistád.

Elérhető-e ekvivalencia táblázat a GTK-n?
Nem, a GTK-n mobilitási ablak érhető el, amelyről a következő kérdésnél találsz további információt.

Vannak-e részképzési mobilitásra javasolt félévek?
Igen, alapképzési szakokon a 4. félév tekinthető a javasolt „mobilitási ablaknak”, a második legjobb választás az 5. félév (a Projektfeladat I. távollét mellett is végezhető). Mesterszakokon a 3. félév ajánlott. Természetesen ezeket a javaslatokat felülírhatja, ha a célország oktatási időszakai őszi vagy tavaszi pályázást indokolnak.

Hány kreditet kell teljesíteni a mobilitás alatt?
A mobilitás alatt a partnernél minimum 20 kreditet kell teljesíteni, amibe nem számít bele az ELTE-n felvett kreditérték, DE! amennyiben a partnernél fel tudsz venni nyelvi kurzust, és kreditet is ér, amiről igazolást kapsz, akkor az is beszámít a minimum 20 kreditbe.

Mi történik, ha nem teljesítem a minimum 20 kreditet?
Előfordulhat, hogy a mobilitásod alatt nem sikerül a minimum kreditet (20) teljesítened a partnerintézménynél. Ilyen esetben, ha indokolt, lehetőséged van felmentési kérelmet benyújtani a Nemzetközi Dékánhelyettesnek címezve az outgoing@gtk.elte.hu email címre küldött üzeneteddel. A kérelemre nincs formanyomtatvány, így a te felelősséged, hogy ezt igényesen nyújtsd be. A benyújtás során az alábbi szempontokat tartsd szem előtt:

 • Indokolt eset lehet az, ami önhibádon kívül akadályozott a minimum kredit (20) teljesítésében. Például, ha egy tárgy/kurzus, bár a kiutazás előtt angol nyelvű tárgyként volt meghirdetve, a kiutazás után még sem indult angol nyelven.
 • Az email tárgya minden esetben az alábbi legyen: Felmentési kérvény – Teljes Név (Például: Felmentési kérvény – Példa-Kovács Béla Csaba).
 • Kérelmed mindig tartalmazza a teljes neved, szakod a GTK-n, képzési szinted (például: BA/BSC, MA/MSC), mobilitásod félévét (például: 2021/2022/1), a partneregyetem Erasmus kódját és az országot, ahol a mobilitásod töltötted.
 • Részletezd, hogy mennyi kreditet vettél fel, ebből mennyit sikerült teljesítened, egy tárgyból hány vizsgalehetőség állt a rendelkezésedre, ebből mennyin vettél részt és milyen eredménnyel.
 • Csatolj minden olyan dokumentumot/levelezést, amely alátámasztja a kérelmedet.
 • Ne felejtsd el kérni, hogy a kar tekintsen el a minimum 20 kredit teljesítésétől és részletesen leírni, hogy mi nehezítette a minimum kredit (20) teljesítését.
 • Amint látod, hogy nem lesz meg a minimum kredit (20) és rendelkezésedre áll a Transcript of Records (TOR) előzetes vagy végleges dokumentuma, benyújthatod a kérelmed. A kérelmedet őszi féléves mobilitás esetén május 10-ig, tavaszi mobilitás esetén november 30-ig tudod megküldeni.
 • A kérelem elbírálása nem azonnali, hosszabb időt vehet igénybe. A döntésről minden esetben értesítést kapsz a kari koordinátorodtól.
 • Záródokumentumaid csak a döntést követően kerülnek megküldésre a mobilitás zárásához.

Az alábbi táblázatban megtalálod a szempontokat, amelyek alapján a kérelem bírálatra kerül. Ha úgy gondolod, hogy legalább 10 pont elérnél a táblázatban jelölt szempontok alapján, akkor be tudod nyújtani a kérelmet:

Bírálati szempont

Pont

Felvett kreditek száma:

30+

5

24+

2

Teljesített kreditek száma:

12+

2

15+

4

18+

6

Egy nem teljesített tárgyon

részvétel összes vizsgaalkalmon

2

részvétel egy vizsgaalkalmon

1

Indokolt nehézség:

3. nyelven oktatott tárgy/kurzus

1

1 hónap betegség

4

Az ELTE-n fel kell vennem tárgyat a mobilitás alatt?
Igen, legalább egy tárgyat fel kell venned a Neptunban, hogy aktív hallgatói jogviszonyod legyen a GTK-n.

Tudok vizsgázni a GTK-n, ha nem veszem fel a tárgyat a Neptunban a kurzusfelvételi időszakban?
Nem, csak akkor tudsz vizsgára jelentkezni a GTK-n, ha a kurzusfelvételi időszakban felveszed a tárgyat a Neptunban (1 db előadást és 1 db szemináriumot is, kivétel, ha az adott tárgyból csak az egyik érhető el).

Haza kell utaznom vizsgázni?
Nem, a 2023/24-es tanév 2. félévétől lehetőséged van online, szóban vizsgázni (kivétel azok a tárgyak, amelyeket jelenléti vizsgával lehet teljesíteni, például: szigorlat). Tartsd szem előtt, hogy bár több tárgyból is vizsgázhatsz online, tárgyanként csak egy ilyen lehetőséged van. A vizsgázással kapcsolatos tájékoztatónkat általában MS Teamsen keresztül márciusban/októberben tartjuk meg az érintett hallgatóknak.

ERASMUS+ SZAKMAI GYAKORLAT MOBILITÁS – TANÁCSOK ÉS GYIK

Pályázás Erasmus szakmai gyakorlatra folyamatos: pályázati időszak alatt Neptunban nyújtható be, míg a pályázási időszakon kívül a pályázat menetéről az outgoing@gtk.elte.hu email címen lehet érdeklődni.

Milyen szakmai gyakorlatra lehet jelentkezni?

A szakmai gyakorlat esetében két típus érhető el hallgatói jogviszony alapján: aktív hallgatói jogviszony alatt történő és diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat.

 • aktív hallgatói jogviszony alatt történő szakmai gyakorlat: alatt szükséges aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezned az ELTE GTK-n a mobilitás teljes időszaka alatt.
 • diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat: estén szakmai gyakorlatod a diplomaszerzés/abszolválás után kezdődhet meg és legkésőbb a diploma megszerzésétől/abszolválás időpontjától számított 360 napon belül szükséges befejeződnie.

És három típus a szakmai gyakorlat minősége alapján:

 • kötelező szakmai gyakorlat: ha a tantervedben szerepel kötelező szakmai gyakorlat és ezt szeretnéd teljesíteni.
 • önkéntes szakmai gyakorlat: ha a tantervedben nem szerepel kötelező szakmai gyakorlat, de aktív hallgatói jogviszony alatt szeretnél szakmai gyakorlat mobilitáson részt venni.
 • diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat: ha szakmai gyakorlatot a diplomaszerzés/abszolválás után szeretnél teljesíteni.

Elérhető-e Erasmus szakmai gyakorlati helyekről ELTE-s lista?
Nem, szakmai gyakorlati helyet neked szükséges keresned.

Mit tartalmaz a fogadólevél/meghívólevél?
A fogadólevelet/meghívólevelet a fogadó cég/szervezet állítja ki, amellyel kifejezi a fogadási szándékot. Általában tartalmazza a szakmai gyakorlat kezdő és záró dátumát, az ellátandó feladatokat és akár a készségeket/képességeket, amelyeket a mobilitás alatt tudsz fejleszteni.

Mi fogadható el fogadólevélnek/meghívólevélnek?
Az ELTE-s DECLARATION OF ACCEPTANCE dokumentum használható, amennyiben aláírással és keltezéssel ellátott a dokumentum. Ezen kívül lehet a cég saját fejléces papírján kiállított (aláírt) dokumentum, de akár egy email is cégszerű aláírással.

Mit tartalmaz a munkaterv?
A munkaterv tartalmazza például a szakmai gyakorlat kezdő és záró dátumát, az ellátandó feladatokat, készségeket/képességeket, amelyeket a mobilitásod alatt tudsz fejleszteni. 

Pályázás során fontos-e a benyújtott dokumentum formátuma?
Igen, a benyújtott dokumentumokat pdf formában tudjuk befogadni. Word formátumban küldött dokumentumot nem áll módunkban elfogadni.

Automatikus-e az Erasmus+ szakmai gyakorlat jelentkezés?
Nem, az Erasmus+ szakmai gyakorlatra szükséges jelentkezést benyújtani, amelyről pozitív kari bírálat esetén a Hallgatói és Oktatói Mobilitási Bizottság hoz hivatalos döntést. Pályázati időszakon kívül a Hallgatói és Oktatói Mobilitási Bizottság ritkábban ülésezik, a pályázatok elbírálása akár hosszabb időt is igénybe vehet.

Mire figyeljek diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat esetén?
Diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlat esetén a jelentkezés során szükséges aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezned, azonban a szakmai gyakorlat maga, csak a diplomaszerzés/abszolválás után kezdődhet meg. Az abszolválástól/diplomaszerzéstől számított 360 napod van a mobilitásod megvalósítására.

Mikor érdemes a pályázatot benyújtani?
Ha megvan a fogadófél, ajánljuk, hogy minél hamarabb nyújtsd be a pályázatod, de legalább 4 hónappal a mobilitás kezdete előtt, hogy a kiutazás kezdetére a pályázati döntésről értesülj és sikeres pályázás esetén a mobilitás előtti teendőkkel időben elkészülhess. Érdemes figyelembe venni az ünnepi időszakokat, amelyek hatással lehetnek az ügyintézés folyamatára.

Lehet-e aktív hallgatói jogviszony alatt történő mobilitást diplomaszerzés/abszolválás utáni szakmai gyakorlatra hosszabbítani?
Nem, egy mobilitás teljes időtartama alatt azonos státusszal szükséges rendelkeznie a hallgatónak: vagy a teljes idő alatt aktív hallgatói jogviszony vagy abszolvált/diplomát szerzett státusz szükséges. Amennyiben mégis szeretnél diplomaszerzés/abszolválás után is szakmai gyakorlatra jelentkezni, úgy egy új pályázatot szükséges benyújtanod.