Navratil Ákos Szakkollégium

Lakhatáson túl – amikor a kollégiumban is szakmázhatsz

Lakhatáson túl – amikor a kollégiumban is szakmázhatsz
Szeretnél egy összetartó közösség tagjává válni? Kiegészíteni egyetemi tanulmányaid és a tanórákon túl is új ismereteket szerezni? Új embereket megismerni és különböző programokon részt venni? Ha a válaszod igen, akkor téged is vár a NÁSZ, azaz a Navratil Ákos Szakkollégium!

A 2021-ben alapított NÁSZ az ELTE gazdasági szakkollégiuma. Már a megszületése is egy oktatói-hallgatói kooperáció volt, hiszen az ötlet, hogy az kar egy szakkollégiummal bővüljön, egy hallgató fejéből pattant ki, amelyhez az oktatók is örömmel csatlakoztak, és a mai napig aktívan támogatják ismereteikkel, kapcsolataikkal a szakkollégium működését. Aki NÁSZ-os, az egyetemi órákon kívül bővítheti tudását, hasonló hozzáállású diákokkal ismerkedhet, akikkel számos közös programon vehet részt. Mi több, az intézmény mindennapjait is alakíthatja, hiszen a felvételi eljárást követően minden új tag bekerül a szakkollégium négy bizottságának egyikébe, ezzel már élesben, de mégis minimális kockázattal gyakorolhatja a tanultakat. 

Ha valakit a marketinges vonal húz, akkor a Kommunikációs Bizottságban a helye, ami a külső és belső kommunikációs csatornákért, illetve az online/offline megjelenésért felel. Így a közösségi média használatába jelentősen beleáshatja magát a frissen sült NÁSZ-os, továbbá a bizottság tagjai heti rendszerességgel küldik ki a Naprakész c. hírlevelet, amin keresztül társaikat a heti aktualitásokról értesítik. A bizottság tagjai a meetingeken közösen ötletelnek, és a változatos projektek során a kreativitásukat is megcsillogtathatják.

Akit inkább a menedzselés, intézkedés vonz, az jó eséllyel a Közösség- és Programszervező Bizottságban köt majd ki. Ez a csapat gondoskodik az élményekről, hogy ezek által egy jól működő, összetartó közösség jöhessen létre a szakkollégiumban. Minden félévben rengeteg eseményt szerveznek, így a tagok jobban megismerhetik egymást, új barátságokat köthetnek, és együtt kikapcsolódhatnak. Mára már több program is hagyománnyá vált a NÁSZ-ban; ilyen a nyári tábor, azaz a NÁSZút, a tavaszi bortúra, az őszi bécsi kirándulás és az új tagok beilleszkedését segítő Bevonó tábor.

Az adminisztrációhoz értő és stratégiai gondolkodásmóddal megáldott jelentkezők a Szakmai Bizottsághoz tartozhatnak a sikeres felvételi után. Ők szervezik és bonyolítják le a különböző színvonalas kurzusokat, workshopokat és szakmai előadásokat. A bizottság tagjainak munkájába beletartozik az előadók felkérése, a témaválasztás, illetve a kurzusok esetében szerződéskötés. Továbbá ők dolgozzák ki a követelményrendszert, és az ő hatáskörükbe tartozik az előadásokkal, kurzusokkal kapcsolatos hallgatói, illetve előadói elégedettségek és preferenciák felmérése is.

A Gazdasági Bizottság legfontosabb feladata a szakkollégium működéséhez szükséges pénzügyi, infrastrukturális háttér biztosítása, így a tanév legjelentősebb feladata általában az éves költségvetés megtervezése. Ide tehát olyan hallgatók kerülnek, akik nem félnek a számolástól, és szeretnének a pénzügyekkel mélyebb kapcsolatot kialakítani. A bizottság fő tevékenységei az oktatói kifizetések megszervezése, a tagi hozzájárulások dokumentálása, a pályázatok kezelése és az alapítvánnyal kapcsolatos teendők.

A közösségi élet szinte automatikusan biztosított, hiszen a szakkollégistáknak lehetőségük van helyet kapni az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban egy, a számukra kijelölt részlegen. Az itteni, külön a NÁSZ tagjainak fenntartott közösségi terekben gyakoriak a társasestek, a közös filmezések és a hajnalig tartó beszélgetések, amelyek a diplomaszerzést követően is maradandó élményt hagynak a tagokban.

Ha te is szívesen csatlakoznál ehhez a nagyszerű közösséghez, új barátokra és tapasztalatra tennél szert, akkor várunk a sikeres ELTE GTK-s beiratkozásod után a NÁSZ felvételijére. Légy te is NÁSZnép!