Felvételi

Felvételi

Felvételizőknek
A két legfontosabb hazai alapszakos adatokra építő felsőoktatási rangsor (HVG Diploma 2021, Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021) szerint az ELTE GTI az országos első kettő közötti, míg a felvi.hu jelentkezések és felvettek szerinti mesterképzési sorrendjében országos első helyezett. 

A HVG Diploma 2021 hallgatói kiválóság szerinti rangsorában a 153 hazai kar közül az ELTE GTI a 2., közvetlenül a nagy rivális BCE GTK mögött, olyan nagy hírű karokat megelőzve, mint a Semmelweis Általános Orvosi Kara, a Corvinus Közgazdaságtudományi és Társadalomtudományi karai, a Műegyetem Villamos és Informatikai vagy Gépészmérnöki karai, vagy az Állatorvostudományi Egyetem. 

Csak a gazdaságtudományi területet nézve: 1. BCE GTK, 2. ELTE GTI, 3. DE GTK, 4. BCE KTK, 5. BME GTK, 6. BGK KKK, 7. BGE PSZK, 8. SZTE GTK, 9. BGE KVIK, 10. PTE KTK.

A HVG kiemeli: „az ELTE Gazdálkodástudományi Intézete vált az utóbbi három év sikertörténetévé, nem csupán a rangsorban, hanem a hallgatók közötti indikátorait tekintve is. (…) Indikátorértékei impozánsan nőttek: 99 százalékos a nyelvvizsgásainak az aránya, s a tavalyi 602-höz képest idén 1100-an jelölték meg első helyen.

„A Corvinus és az ELTE GTI egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből”, írja a Figyelő Felsőoktatási rangsor 2021. Itt a gazdaságtudományi területen ismét a BCE GTK mögött 2. az ELTE GTI, majd a PTE KTK, BME GTK, BGK KKK, SZTE GTK, DE GTK, BGE PSZK következnek a sorban. 

A Figyelő az ELTE és a Corvinus kiugró eredményeit így magyarázza: „400 pont alatt egyik alapképzésükre sem lehetett bejutni. Ebből adódóan hallgatóik pontátlaga is messze meghaladja a 400-at, amihez az kellett, hogy szinte mindegyiknek volt középfokú komplex nyelvvizsgája és döntő többségüknek jeles emelt szintű érettségije.”

És a fentiek csak az alapszakos eredmények alapján készített rangsorok! A mesterképzési területen, ha a jelentkezők és felvettek számai alapján rangsorolunk a felvi.hu idei adatai alapján, az ELTE GTI vezeti az ország összes karát magában foglaló listát, így persze a gazdaságtudományit is. Utóbbin a Corvinus Egyetemet előzi meg.