Döntés előtt – szülőknek

Jó döntés a továbbtanulásról, gyermekeink jövőjéről? – Segítünk!

2024.01.15.
Jó döntés a továbbtanulásról, gyermekeink jövőjéről? – Segítünk!
A középiskola utolsó évébe lépve a továbbtanulásban gondolkodó diákoknak és szüleiknek két nagyon fontos döntést kell meghozniuk: milyen jövőbeni pályát érdemes választani, és az ahhoz szükséges diplomát melyik egyetem melyik szakán érdemes megszerezni. Dr. Margitay Tihamér, az ELTE Gazdaságtudományi Kar dékánja szerint e döntések a fiatalok egész életét meghatározzák majd, hiszen egy szakmai karrier, egy jövőkép melletti elköteleződést jelentik. A GTK kiadványai és rendezvényei ebben kívánnak a családoknak segítséget nyújtani.

Ahogy a dékán kiemeli, ez a választás ma történik, de a jövőre szól: aki 2024-ben kezdi meg alapszakos felsőoktatási tanulmányait, 2027-ben lép majd ki a munka világába. „Az ELTE Gazdaságtudományi Karon mi a jövő kiemelkedő tudású formálóit képezzük – a következő 5, 10, 20 vagy akár 50 évnek.” Egy jó gazdasági szakkal nem lehet melléfogni – vallja a GTK dékánja. 2023-ban a felsőoktatásba jelentkezők közül a legtöbben a gazdasági szakokat választották. Ahogy a dékán látja, ebben a pályakezdőket váró jó fizetések éppúgy komoly szerepet játszottak, mint a kiszámítható karrier, a néhány éven belüli vezetővé válás lehetősége – ami viszont a jövedelmek megugrásában is visszatükröződik majd. 

A tapasztalatok szerint a munka világában legjobban azok boldogulnak, akik „erős” egyetemen szerzett diplomával rendelkeznek: ennek értékét nem az intézmény neve, hanem a név mögött álló képzések szakmai színvonala, az egyetemi évek alatt kialakuló kapcsolatrendszerek és természetesen az ezeknek köszönhető karrierlehetőségek adják. Sokan vannak a középiskolások közül, akik már elkötelezték magukat egy meghatározott egyetem, egy szak iránt, de talán még többen, akik még mérlegelnek, a számukra legkedvezőbb lehetőséget keresik. Ebben kívánnak segíteni a GTK tájékoztatói: a Diploma 2027 – miért válaszd ez ELTE gazdasági képzéseit című, a döntéshozatali folyamat főbb lépcsőit áttekintő kiadvány, a képzési kínálatunkat, a kari lehetőséget bemutató magazin, a Business&Economics 2024-es kiadása, és a kari honlap Jövőtervezés oldalának a középiskolásoknak szóló írásai.

Diplomaátadó az ELTE Gazdaságtudományi Karán, 2023. április 21.

2024-re ráadásul a felvételi rendszer is jelentősen átalakul. Új pontszámítási szabályok lépnek életbe az egyes szakoknál – a gazdaságtudományinál is. Igen sokféle érettségi tárggyal és az intézmények által adható sokféle többletponttal lehet magas összesített pontszámot szerezni, ami pedig az állami ösztöndíjas képzésekre való bekerülés alapfeltétele maradt. Nyílt napjainkon nemcsak magyar és – külön költség nélkül – angol nyelven teljesíthető szakjainkat és a diplománkkal megnyíló karrierlehetőségeket mutatjuk be részletesen, de kitérünk az Erasmus program keretében elérhető külföldi részképzésekre is. Segítséget nyújtunk a jelenlegi pontszámítási rendszerben való eligazodáshoz, és tanácsokat adunk arra vonatkozóan is, hogy mire érdemes fókuszálni a középiskola utolsó évében a lehető legjobb pontszám elérése érdekében. Ehhez tájékoztató oldalunk és pontszámító kalkulátorunk áll az érdeklődők rendelkezésére.

2024-ben január 25-én és február 6-án szerveznek még alapszakos nyílt napokat, minden nap 10.00 és 13.30 között. A rendezvényekre az ELTE GTK nemcsak a leendő hallgatókat, de a szülőket is szeretettel várja. Az egyes időpontokra itt lehet regisztrálni.
A Gazdaságtudományi Kar munkatársai ott lesznek majd az ELTE Lágymányosi Campusának, Északi Tömbje, Gömb aulájában (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/A) 2024. február 8-án, csütörtökön 16.00 és 19.00 óra között megrendezésre kerülő 3. szülői fórumán is, ahol örömmel válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire. Erre az eseményre itt lehet regisztrálni.