A legtöbben azt kedvelik, ha mások tekernek!

Fortuna Zoltán | 2022.06.22.
A legtöbben azt kedvelik, ha mások tekernek!

A kerékpáros körversenyek rendkívül népszerűek, százmilliók heteken keresztül azt nézik, hogy kétszázan fel-alá pedáloznak, de a nézők többségének soha eszébe nem jutna, hogy kerékpárra üljön, és letekerjen akár csak 80 km-t. Igaz, a június 18-án megrendezett Budapest–Etyek kerékpártúra közel sem a körversenyek szintje, de úgy tűnik, hogy az elmúlt egy évben a Túra Klub eseményei közül a legtöbben itt is azt a programot kedvelték, amikor mások tekertek. Miközben egy átlagos GTK-s poszt 20-40 lájkot kap(ott), a „Tekerj velünk az etyeki pincékhez!” már 400 felett tart, ami abszolút rekord.

Azt a tanulságot is levonhatjuk, hogy a lájkok száma nem korrelál a résztvevők számával. A Trefort-kert–Etyek távot (oda-vissza 80 km), vagy annak valamely résztávját 15 fő teljesítette, miközben az Egy budai klasszikus: Ebéd a Normafánál esemény felhívását „csak” 55-en kedvelték, mégis 75-en vettek rajta részt.

A 9:40-es Trefort-kerti indulás után a Szabadság híd filmforgatás miatt történő lezárása nehezítette a csapat összeállását, így Kata, Janó és Laci a Műegyetem főépülete helyett csak a Lágymányosi Kampusz előtt tudtak beállni az érkező 5 fős GTK-s vonatba. (A kerékpáros versenyeken így nevezik azt, amikor egy csapat összes tagja szorosan egymás mögött teker, nem engedve más csapat versenyzőjét maguk közé.)

Emese és Lotti Albertfalván, majd Dániel, valamint Inci, Misi és Gyuri, a segédtúravezetők a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban csatlakoztak. A Budapest–Balaton kerékpárút (BUBA) valójában itt kezdődik, de aki szombaton velünk volt, már azt is tudja, hogyan lehet rácsatlakozni a BUBA-ra a város különböző pontjairól. Fontos infó a bringásoknak, hogy közkútból egyedül itt a BUBA képzeletbeli startvonalánál van lehetőség a frissítésre.

A csapategységet jól szimbolizálja, hogy a törökbálinti bokszutcában öten is segédkeztek egy kerék cseréjénél. Szerencsére több defektünk nem volt.

Ahogyan a márciusi biatorbágyi körtúrán, úgy most is András a viadukton állva megvilágította számunkra azt, hogy milyen kicsi is a világ: egykoron pont az ő dédapja őrizte a váci fegyházban a viaduktot 1931-ben felrobbantó Matuska Szilvesztert.

Az itinert perce pontosan tartottuk (volna), ha nincs a defekt, így csak 13:15-re értünk az Etyek Újhegyen található Milán Pincéhez.

Sajnos (vagy sem), mindenestere úgy tűnik, hogy az Etyek Újhegyi Pincesoron egyre többen a Budapest belvárosi hangulatot keresik, csak jó levegőn, szép kilátással. Mindeközben többek benyomása az volt, hogy vendéglátóink, Györgyi és Csaba nagyon professzionális módon, pontosan olyan környezetben és azt a típusú szolgáltatást nyújtják, ami egy pincesorra való, ott igazán autentikus. A túratársak ízlésével találkozó sonka- és sajttálat, pogácsát és a házigazda pincehideg borát kóstoltuk.

András a pincesorról Fehérvárra (a Velencei-tóig részben a BUBA-n), Dániel pedig Bicskére tekert (majd vonattal vissza Pestre, Mandják tanár úrhoz vizsgázni), és Anitának is hamarabb kellett távoznia. Ezért du. 4 óra magasságbában már csak 12-en indultunk vissza a városba. Biatorbágyon meg-megálltunk cseresznyézni, meggyezni, ugyanis meglepő módon, a bringaúton több helyen ki van írva, hogy nyugodtan fogyaszthatsz. Útközben az éppen kiszállóktól elbúcsúztunk, így este 7-kor a Q épülethez már csak hárman gurultunk be, szerencsére balesetmentesen.

A GTK Túra Klub:
A GTK Túra Klub első túráját éppen egy éve, 2021. június 23-án tartottuk, akkor a Pilisi Kő-hegyre látogattunk. Az útvonal- és helyszínválasztás annyira jól sikeredett, hogy egy hónappal később már a Gólyatúrának is a Kő-hegyen álló Czibulka János menedékház adott otthont, és így lesz ez idén augusztusban is. (Ehhez várhatóan segítőket toborzunk majd.)
A kar túrájaként definiált „ELTE GTK Éjszakai Kevélyek 25” programot két alkalommal tartottuk meg, ezeken összesen 40 főnek volt alkalma a főváros, majd a Pilis éjszakai panorámáját megcsodálni az Oszoly csúcsáról, illetve a Mackó-barlangban elhelyezett kari túranaplóba bejegyzést tennie. Második alkalommal már az első túrajelvényeket is kioszthattunk. Az év során voltak izzasztó és dermesztő pillanatok is, de a jó hangulat mindig jellemző volt.
A GTK bármilyen outdoor program meghirdetéséhez, az ehhez hasonló beszámolókhoz biztosítja a szükséges tájékoztatási felületeket. Tesszük ezt azért, mert inspirálni szeretnénk a hallgatóinkat a világ, benne a természet megismerésére, és arra, hogy vállalkozzanak, keressék a kihívásokat.
Beszámolók a korábbi túráinkról elérhetők a Túra Klub oldalán.

Fotók: Rum Attila, Schwarczkopf Lotti

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0