Hagyományteremtő túra a pilisi éjszakában

2021.10.27.
Hagyományteremtő túra a pilisi éjszakában
A főváros éjszaka is rendkívül szép, amit volt alkalma megcsodálni az ELTE GTK lelkes túrázóinak a Nagy-Kevély és az Oszoly csúcsáról is. Október 22-én este 18-an vágtak neki a 25 kilométeres távnak, ami igazán kalandosra sikeredett, és tovább erősítette a Kar túrakörét. Az alábbiakban Fortuna Zoltánnak, a túra szervezőjének beszámolóját olvashatjátok.

A felhívásra, miszerint „Kezdd egy éjszakai túrával az őszi szünetet”, az ELTE GTK 40 polgára jelentkezett. A jelentkezők közül 18 főt a túra napján megérkező hidegfront sem tántorított el az esti 22 órás indulástól. 

A rajtnál többen egybehangzóan azt állították, hogy miután délután a főváros környékén még szemerkélt az eső, 20 percenként frissítették az időjárás előrejelzést, aminek meg is lett az eredménye: a felhők elmentek, holdvilágos, ám szeles volt az éjszaka.

Indulás után már a Róka-hegyi kőfejtőnél előkerültek az elemlámpák, amelyek fénynél emelkedtünk egyre magasabbra. 23:45-re értünk a Nagy-Kevély csúcsa alatti pihenőhöz, ahol a társaság összeszokottságát mutatta, hogy volt, aki szíverősítőt, volt, aki egy csomag poharat vett elő hátizsákjából.

Többen reggelig gyönyörködtek volna a főváros pazar éjszakai panorámájában, de a széllökések végül tovább űztek bennünket a Nagy-Kevély csúcsáról. Az anno filmforgatáshoz épített egri vár romjai felett haladtunk a Kevély-nyereg felé, majd hatalmas fák között, kizárólag fejlámpáink fényénél egy igazán vadregényes ösvényt követve ereszkedtünk le a Mackó-barlangba.

Ezzel a túrával egy hagyományt és egyben egy versenyt kívántunk teremteni. A túrakiírás részeként egy ELTE-s csúcskönyvet helyeztünk el a barlang végében, amelybe a résztvevők beírták a nevüket, szakjukat és a csapatuk nevét. A kiírás szerint a követőknek „Az elsők” által felállított szintidőt kell (pontosabban lehet) majd megdönteniük.

A Pilis egyik legszebb települését, Csobánkát az ókori Brigetiót és Aquincumot összekötő római úton, majd a Sarlós Boldogasszony-kápolna érintésével közelítettük meg. Itt egy negyedórára leülve, olykor-olykor a lámpáinkat lekapcsolva korom sötétben falatoztunk. Azt hiszem, többen itt estek át a holtponton, és tapasztalhatták meg azt, hogy milyen érzések járják át az ember testét és lelkét egy éjszakai túra során. A helyszín mindehhez tökéletes volt.

Hamarosan mindenki számára világossá vált, hogy nincsen túra eltévedés nélkül, és az útvonaltervező alkalmazásokat is óvatosan kell kezelni. Benedek István „Csavargás az Alpok” című művének hősei kalandjaikat itt, a kultikus Oszoly csúcsán kezdték. A szerzőt idézve: „Járt utat a járatlanért mindig hagyd el”. Igaz, nem önszántunkból, de mi is így tettünk. Mindenesetre egy kis kavarodás után, hajnali 4 óra magasságában már a 328 méter magas csúcson állhatunk. A kettőskereszt hátterében a Kevélyek sziluettje tökéletes volt.

Pomáz határában a semmiből előtűnő, gyönyörűen kivilágított Árpád-szobor és -kilátó többeket meglepett. Innen már csak fél óra volt a HÉV-megálló, ahol a hajnalban a fővárosba indulók csodálkozó tekintete igazolta, hogy igazi embert próbáló túrán estünk át.

A városba zötykölődve többen azt kérdezték, hogy mikor lesz a következő túra. Reményeink szerint még a karácsonyi ünnepek előtt ismét lesz lehetőségetek kirándulni a GTK Túra Klub keretei között. Kövessétek a Kar internetes felületeit!

A GTK Túra Klub egy informálisan működő szerveződés, amely keretei között eddig négy túrát szerveztünk, döntően a kari munkatársak által koordinálva. A túrákra eddig 190-en jelentkeztek, és több mint 150-en el is jöttek egy vagy több alkalommal. Idei célunk, hogy összejöjjön egy olyan hallgatókból álló „kemény mag”, akik már ismerik egymást, programok szervezését a továbbiakban már öntevékenyen is vállalják. A GTK a programok meghirdetéséhez most és a jövőben is biztosítja a szükséges hirdetési, tájékoztatási felületet. Beszámolók a korábbi túráinkról itt olvashatók.

Csobánka: Gyönyörű település a Pilis kapujában. Itt található többek között az Oszoly-csúcs, a Római út, a Sarlós Boldogasszony-kápolna a Szent-kúttal, valamint a Mackó-barlang. Áthalad itt az Országos Kéktúra, a Kinizsi Százas, és számtalan egyéb túra útvonala is.

Fotók: Ujvárosi Lilla és Dr. Zemplén Gábor