Amit ígértünk, betartottuk: rétes, lángos, palacsinta!

2022.02.11.
Amit ígértünk, betartottuk: rétes, lángos, palacsinta!
A vizsgaidőszak lezárultával 75 diákunk és kollégánk döntött úgy, hogy csatlakozik a GTK Túra Klub által meghirdetett idei első programhoz, és velünk tart a Normafához.

Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy sikerült elcsípnünk egy igazi tavaszi hangulatú napot! Külön örömünkre szolgált, hogy nemzetközi hallgatóink dinamikusan bővülő csoportjából 15 fő is velünk tartott, és sikerként értékeljük azt is, hogy a résztvevők között nem kevés mesterszakos hallgatót is üdvözölhettünk.

A résztvevők fél tíz körül kezdtek gyülekezni a budai gyermekvasút Szépjuhászné megállójában. A kisvasút tavaszi menetrend szerint járt, nemcsak itt, hanem a nap során még többször láttuk a hegyekre felkapaszkodó szerelvényt és az azon szolgálatot teljesítő diákokat. A Szépjuhászné Büfé teraszán indulás előtt ki-ki reggeli kávéját/sörét is elfogyasztotta.

Az elmúlt napok hirtelen jött felmelegedése miatt a terep főleg a János-hegy északi lejtőin még eléggé saras volt, de az Erzsébet-kilátó–Normafa szakaszt, majd a János-hegy Budakeszi felé eső déli oldalát már több helyen felszárította a nap és a korábbi napokban tapasztalt nagyobb szél. A sár mellett már csak a törpejárásban abszolvált Átjáró-barlang lassított bennünket amíg a főváros legmagasabb kilátópontjához, az Erzsébet-kilátóhoz értünk. A korában rekordernek számító, 527 méter magasan található, 1910-ben átadott épületből felhőmentes időben most a Mátráig is elláthattunk.

A jó hangulatú, ám egyre éhesebb társaságot a Normafánál már 13-15 fok, gyönyörű napsütés és karunk további 5 hallgatója fogadta. Amit előzetesen ígértünk, betartottuk: rétes, lángos, palacsinta volt a menü! A szép időben, egy átlagos februári szerdánál sokkal többen voltak a Síház környékén, így a lángosra most kicsit többet kellett várnunk. (Ugyanakkor egy jó lángost nem hagyhat ki az ember, hiszen olyan kevés helyen lehet már kapni.) A finom ételektől emelkedett hangulatban kinek-kinek eszébe juthatott Szilágyi György klasszikus írása, amely szerint: „A természet lágy ölén majd jól esik a sziklatúra, a jó levegőt garantálja a proletárdiktatúra!”

Kihasználva a Normafa kiváló elérhetőségét, néhányan visszatértek a városba, így utunkat kisebb létszámmal, ám továbbra is jó hangulatban folytattuk a Csacsi-rét, majd a makkosmáriai kegytemplom irányába. Szerencsénkre a templom nyitva volt, így ugyan csak a bejárattól, de megcsodálhattuk az oltár felett látható, anno Traub János által megvásárolt, a templom helyére az 1730-as években kihelyezett, gyermekét tápláló szűzanyát ábrázoló olajfestményt.

Túránk kezdő- és végpontjához az eredetileg tervezetthez képest mindössze negyedórás késéssel, úgy háromnegyed négy körül értünk vissza.

Ha valaki kedvet kapna, vagy szeretné megismételni a túrát, annak nyomvonala elérhető ezen a linken. A GTK Túra Klub korábbi túráiról a beszámolók elérhetők itt.

A GTK Túra Klub:
Egy informálisan működő szerveződés, amely keretei között eddig 6 túrát és 1 alpesi túrát szerveztünk, döntően a kari munkatársak által koordinálva. A programokra több mint 200-an el is jöttek, egy vagy több alkalommal. Célunk, hogy minél hamarabb összejöjjön egy olyan hallgatókból álló „kemény mag”, akik már ismerik egymást, programok szervezését a továbbiakban már öntevékenyen is vállalják.
A GTK bármilyen outdoor program meghirdetéséhez, az ehhez hasonló beszámolókhoz biztosítja a szükséges tájékoztatási felületeket. Tesszük ezt azért, mert inspirálni szeretnénk a hallgatóinkat a világ, benne a természet megismerésére, és arra, hogy vállalkozzanak, keressék a kihívásokat.
Beszámolók a korábbi túráinkról elérhetők a Túra Klub oldalán.
Természetjárás az általános testnevelés kurzus keretében:
A túra során is kiemeltünk, hogy nem csak a GTK által szervezett programokon van lehetőség a természetjárásra. Ismét szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az ELTE-n a szabadon választható általános testnevelés keretében természetjárás kurzus is választható. A kurzust, az annak keretében végigjárható túrákat a BEAC Természetjáró Szakosztálya bonyolítja le. A tavaszi félév során általuk szervezett programokról, a Szakosztályhoz való csatlakozás lehetőségéről, a természetjárás kurzus lebonyolításáról itt is olvashattok.
A tavaszi félév során több mint 20 programból válogathatnak az érdeklődők.
Az éppen aktuális felhívások pedig elérhetők itt is.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0