Rossz időben jó helyen – évzáró túra a Nagy-Szénás csúcsára

Fortuna Zoltán | 2021.12.22.
Rossz időben jó helyen – évzáró túra a Nagy-Szénás csúcsára
Az outdoor sportokat nagymértékben befolyásolja az időjárás. Ezt igazolhatják a GTK Túra Klub évzáró túrájának résztvevői is, akik 2021. december 16-án látogatták meg a Nagy-Szénás csúcsát. Itt lett volna az egyik olyan pont, amelyről a kiírás szerint „szépkilátások” várhatók.

Ha akartunk se tévedhettünk volna nagyobbat! Az időzítésünk úgymond nem volt tökéletes, hiszen egy nappal a túra után, most a tetőablakon kinézve, kristálytiszta az ég. Ezzel szemben a Nagy-Szénás, amelynek kopár 550 méter magas csúcsáról egyébként páratlan természeti értékeket pillanthatnak meg a kirándulók, tegnap süvítő, a csúcson áthúzó ködbe burkolózott.

A mellékelt csúcsfotó talán visszaad valamit abból, hogy a GTK 10 lelkes túrázója milyen megpróbáltatásoknak volt kitéve a Hűvösvölgyből induló Nagykovácsiban végződő 19,5 km-es túra során.

Hűvösvölgyet elhagyva, 9 órakor már a Fazekas-hegyi bunkernél jártunk. Innen, ebből a II. világháborúból itt maradt, golyó lyuggatta lőállásból megfigyelhető volt a Máriaremetei út – Hidegkúti út. (A pont érdekessége, hogy 1944. december 24–25-én innen elsők között lehetett megpillantani a fővárosba betörő II. Ukrán Front egységeit.) A képen látható graffitik minden bizonnyal később kerültek oda.

Az Ördög-árkot többször érintettük. Először a máriaremetei Szentkútnál, majd 500 méter múlva, az árok Remete-szurdoknak hívott szakaszán szembesültünk azzal, hogy a Budai-hegységben már igazi tél van. A Remete-barlang után a szurdok tetején láttuk utoljára a napot, és hiába bíztunk abban, hogy az idő kedvező marad.

A Muflon Itatónál, a Zsíros-hegyi turistaház romjainál még kicsit megpihentünk, majd kezdetét vette a Nagy-Szénásra tartó megerőltető út, amelyet az erős hideg szél és az áthatolhatatlan köd tett felejthetetlenné. Egyébként télen és nyáron is lenyűgöző a hely. Tavasz végén, nyár elején a pilisi len virágzása miatt, amely a világon egyedüli itt található, télen pedig a kopár, havas csúcsok látványa miatt érdemes e helyet felkeresni.

Lefelé itt-ott tovább mélyült a hó, és a köd sem akart megritkulni, így azt a döntést hoztuk, hogy a Nagy-Kopaszt már kihagyjuk, az Ördög-árok forrásánál visszaindultunk Nagykovácsiba. Az út „letörése” ezen a tracken is jól látható.

Innen is gratulálunk a résztvevőknek, és bízunk benne, hogy az időjárás nem szegte kedvét senkinek abban, hogy jövőre is csatlakozzon hozzánk.

Ördög-árok:
Egy időszakos patak, amelynek teljes hossza kb. 20 km. Nagykovácsi környékéről, a Nagy-Szénás lábától indul, és az Erzsébet-híd lábánál ömlik a Dunába. A XIX. századra nagyrészt szennyvízcsatornává silányult, ezért az utolsó 5 km-en befedték, és a föld alatt halad. Történelmi érdekesség, hogy 1945. február 11-én a főváros német parancsnoka Karl Pfeffer-Wildenbruch 500 SS-rendőrrel az árkon keresztül próbált meg elmenekülni a Budai várból, miközben a Széna tér – Széll Kálmán tér – Városmajor szakaszon a II. világháború egyik legértelmetlenebb mészárlása folyt.
Az árok bejárásáról lásd az izgalmas videót.
A GTK Túra Klub:
Egy informálisan működő szerveződés, amely keretei között eddig 5 túrát és 1 alpesi túrát szerveztünk, döntően a kari munkatársak által koordinálva. A programokra több mint 160-an el is jöttek, egy vagy több alkalommal. Célunk, hogy minél hamarabb összejöjjön egy olyan hallgatókból álló „kemény mag”, akik már ismerik egymást, programok szervezését a továbbiakban már öntevékenyen is vállalják.
A GTK bármilyen outdoor program meghirdetéséhez, az ehhez hasonló beszámolókhoz biztosítja a szükséges tájékoztatási felületeket. Tesszük ezt azért, mert inspirálni szeretnénk a hallgatóinkat a világ, benne a természet megismerésére, és arra, hogy vállalkozzanak, keressék a kihívásokat.
Beszámolók a korábbi túráinkról elérhetők a Túra Klub oldalán.

2022-ben havi egy túrával készülünk, a távok 15-20 km között várhatóak. Eddigi kiírásaink instant túraként is teljesítetők lesznek. Beindítjuk majd a „ELTE GTK túrázója” mozgalmat, amely keretében a legtöbb programon résztvevőket díjazzuk. Egy-két kerékpáros programmal is készülünk, várható egy Velencei-tó kör, valamint a páratlan szépségű Budapest–Etyek vagy a Bicske–Tarján bringaút bejárása is. Érdeklődőket, szervezőket szeretettel várunk.Beszámolóink, elérhetőségünk a Túra Klub oldalán található.

Fotók

Fotók

0

/

0

0

/

0