A világ most a tiéd lehet

2024.01.15.
A világ most a tiéd lehet

Az ELTE GTK büszke arra, hogy vonzó és egyre bővülő külföldi tanulási lehetőségeket kínál az alap- és a mesterképzésben résztvevő hallgatóinak. Nálunk 2024-ben is minden korlátozás nélkül vehetnek részt a hallgatók az Erasmus programokban, de az ELTE nemzetközi kapcsolatrendszere révén az USA-tól a Távol-Keletig számos Európán kívüli színvonalas egyetemet is választhatnak.

A magabiztos angol nyelvtudás, a gazdasági szaknyelv ismerete eddig is előkövetelmény volt azok számára, akik az üzleti világban képzelték el jövőjüket. Ez nem változik 2027-ben sem, de inkább már általános igényként érvényesül – ehhez képest kell speciális tudással, készségekkel rendelkezni a jövő vezetőinek.

Az, hogy az ELTE GTK-n a hallgatók külön költség nélkül választhatják az angol nyelvű képzést, önmagában is komoly előnyt jelent, hisz a tárgyakon keresztül az üzleti szaknyelvet a maga teljességében fogják majd elsajátítani. Méghozzá nemzetközi közegben: az angol képzésben a magyar hallgatókon kívül részt vesznek azok a külföldi hallgatók is, akik teljes képzésben tanulnak a karon, és azok is, akik Erasmus vagy más csereprogram keretében Magyarországon töltik nemzetközi félévüket.

A 2023 szeptemberében teljes képzésre beiratkozott közel 110 hallgató a világ minden tájáról érkezett, többek között olyan messzi országokból, mint Brazília, Kanada, Srí Lanka vagy a Maldív-szigetek. Nemcsak az oktatás nyelve az angol, hanem az egymás közötti kapcsolattartásé is, ami valódi nemzetközi közösséggé kovácsolja hallgatóinkat. Mire tanulmányaikkal végeznek, az angol a munkanyelvük lesz, és magyarországi nemzetközi vállalatoknál vagy külföldön is magabiztosan vállalhatnak munkát.

Az egyik legnépszerűbb Erasmus célpont hallgatóink körében: a spanyol Iriarte egyetem központi campusa Tenerife szigetén található. Hallgatónk, Szegedi Nóra beszámolója Erasmusos félévéről itt olvasható.

Az ELTE továbbra is teljes jogú tagja marad az Európai Unió Erasmus csereprogramjának.

A Gazdaságtudományi Kar partneregyetemeinek száma már meghaladja az ötvenet, így évente 200 feletti diákunk tanulhat egy félévet külföldön, és már százmillió forint feletti a pályázatokkal elnyerhető ösztöndíjak összértéke.

Tanulmányi mobilitásra az alapképzésen a kar elsősorban a 4. és 5. félévet a javasolja, de a későbbi félévek teljesítése is összehangolható a GTK-s tanulmányokkal, bár van, aki ilyenkor már második tanulmányát kezdi, vagy külföldi szakmai gyakorlaton veszt rész az Erasmus+ program támogatásával. A külföldön szerzett kreditek itthon beszámíthatók, de a külföldön tanuló hallgató speciális tanulmányi rendje lehetőséget ad a hazai képzés tárgyainak teljesítésére is.

Sokan választják a Leuven-i Alkalmazott Tudományok Egyetemének képzéseit is: Belgium egyik legnagyobb, magas szakmai színvonaláról híres felsőoktatási intézményében jelenleg több mint 14 000-en tanulnak.

Az Erasmus+ program következő évi ösztöndíjaira évente kétszer (szeptemberben és februárban) lehet pályázni, erről hallgatóink mindig részletes tájékoztatást kapnak, és a javaslatainkat követő pályázók nagy többsége (70-80%) kezdheti meg az általa választott külföldi egyetemen tanulmányait.