Közel 150 GTK-s hallgató utazhat Erasmus mobilitásra a 2023/24-es tanévben

2023.04.03.
Közel 150 GTK-s hallgató utazhat Erasmus mobilitásra a 2023/24-es tanévben
Véget ért a 2023-as Erasmus főpályázati időszak, amely a GTK-n a beérkező pályázatok száma alapján rendkívül sikeresnek bizonyult. A nyertesek kiválasztását követően megkezdődött a nominálási folyamat. A végleges döntést az ELTE HOMB a kari ajánlás alapján áprilisban hozza meg.

Az idei Erasmus főpályázati időszakban több mint 250 hallgató adta be a jelentkezését partneregyetemeinkre. Az összes beérkező pályázat száma elérte a 700-at.

A Gazdaságtudományi Kar a 2023/24-es időszakra 204 szabad hellyel rendelkezik összesen 53 partnerintézményben. A főpályázat során közel 150 hallgató nyert mobilitást, 14 hallgató pedig tartalékos pozícióba került.

Idén a legnépszerűbb országok között szerepelt Spanyolország, Olaszország, Németország és Portugália. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, többszörös volt a túljelentkezés az említett országok egyetemeire.

A benyújtott pályázatok jelentős része formai okok miatt került elutasításra, ezért a következő pályázati időszakra már most szeretnénk néhány jó tanácsot, tippet adni. Ne feledjék azonban, hogy bár az ajánlások segíthetik a pályázásukat, de a kijutást nem garantálják.

  • Tájékozódjanak a GTK hallgatói számára elérhető partneregyetemek listájáról, a partnernél elérhető szabad helyek számáról, valamint a partneregyetem által nyújtott képzésekről (a félév általános beosztása, korábbi félévek tárgylistája, nyelvi kurzusok, nyelvi követelmények stb.). Ehhez jó kiindulási pont lehet az egyetemek által kiadott és a honlapjukon elérhető „Fact Sheet”, amely egy-egy adott tanévről tartalmaz általános információkat. Az éves dokumentum megjelenése partnerenként eltérő, de a honlapok mellett érdemes az ELTE GTK HÖK-nél is érdeklődni.
  • Amennyiben a jelentkezés során az országok szélesebb skáláját (és nem csak a legnépszerűbb egyetemeket) jelölik meg, nagyobb esélyük lesz az egyik választott helyre kijutni.
  • Ismerjék meg a kari sajátosságokat a GTK honlapján, a HÖK, a Tanulmányi Hivatal és a Nemzetközi Iroda részvételével történő kari tájékoztató során.

Kérdéseikre szívesen válaszolunk emailben (outgoing@gtk.elte.hu), vagy akár személyesen a Nemzetközi Akadémiai és Hallgatói Központ fogadó óráin is!

Ősszel lehetőségük lesz még a pótpályázaton jelentkezni a fennmaradó helyekre, vagy az új partneregyetemek helyeire. Erről továbbra is a GTK honlapján tudnak tájékozódni.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, a leendő jelentkezőknek pedig hibátlan pályázatokat és sok sikert kívánunk!