2226 új hallgató az ELTE Gazdaságtudományi Karán

2023.07.27.
2226 új hallgató az ELTE Gazdaságtudományi Karán
Minden eddiginél több elsőéves hallgató kezdheti meg szeptembertől tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán: a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint alapszakos képzéseinkre 1365, nappali tagozatos mesterképzéseire 519, levelezős mesterképzéseire 342-en nyertek felvételt. A felvettek számát tekintve az ELTE továbbra is őrzi első helyét a magyarországi egyetemek között, a GTK pedig – a keresztféléves felvételi eredményeket is figyelembe véve – az Egyetem legnagyobb karává nőtt.

Dr. Margitay Tihamér, a Kar dékánja szerint ez elsősorban annak a hat éve tartó tudatos építkezésnek köszönhető, amely a 2017-ben elindult, és a képzések kínálatát és színvonalát fejlesztve képes volt egyre több és egyre kiválóbb hallgatót vonzani. 

Alapszakjainkra az idén is csak magas pontszámokkal lehetett bejutni: ez például angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakunk esetében 425, angol nyelvű pénzügy-számvitel szakunk esetében 422, magyar nyelvű szakjainknál pedig 420 körüli pontot jelentett. Magasak voltak a mesterszakok bejutási követelményei (65-73) is. Ahogy eddig, az idén is hallgatóink több mint 95%-a államilag finanszírozott helyre nyert felvételt, a fő kivételt a kizárólag önköltséges formában indított MBA mesterszakunk jelentette, ahol több mint hetvenen kezdik majd meg tanulmányaikat. – sorolja a számokat a dékán. – Az elmúlt években folyamatosan törekedtünk arra, hogy szélesítsük képzéseink választékát, javítsuk oktatási feltételeinket. A szeptemberre hétezer fölé növekvő teljes hallgatói létszámunk jelentős fejlesztési követelményeket állított: új tantermek, közösségi terek bevonásával, sőt, egy egész új épület megnyitásával értük el, hogy minden igényt kielégítő, a nemzetközi élvonalnak megfelelő körülmények között indulhasson majd meg – teszi hozzá.

A dékán szerint a Kar hírét, munkaerőpiaci pozícióját elsősorban a falai között eddig végzett sokezer kimagaslóan tehetséges hallgató munkahelyi sikere és elégedettsége alapozta meg. A GTK kezdetektől arra törekedett, hogy a munkaerőpiacon leginkább keresett és megbecsült gazdasági feladatokra készítse fel hallgatóit, a koncepció helyes voltát pedig az üzleti szféra igazolta vissza. A GTK alapszakos végzőseinek többége már a képzés végére „elkel”, és ami nem mellékes, jól megfizetett munkakörben helyezkedik el. A mesterszakosaink pedig, akik közül legtöbben már az egyetemi évek alatt is dolgoznak, a diploma után szakmai karrierjük fellendüléséről, vezetői előléptetésekről vagy sikeres önálló vállalkozások indításáról tudnak beszámolni. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy már az egyetemi évek alatt a gyakorlatban jól hasznosítható tudást sajátítottak el, olyan készségeket és képességet szereztek, amelyeket a vezetői feladatok ellátásához a munkáltatók elvárnak, és szívesen honorálnak is – megbecsüléssel és kiemelkedő javadalmazással. 

A legtöbb mesterszakos felvételiző arról számol be, hogy Karunkat itt végzett kollégája, gyakran a főnöke vagy ismerőse ajánlotta. Ez nekünk mindennél fontosabb, hiszen azt mutatja, ők elégedettek a képzéssel, és csakugyan azt kapták, amit ígértünk nekik. – emeli ki Margitay Tihamér.

Az újonnan felvett hallgatók előtt a szeptemberi tanévkezdésig még ott áll a Kar hagyományos Gólyatábora (szeptember 2–5.), amely remek alkalmat kínál az ismerkedésre, a közösségbe való bekapcsolódásra. Erre év közben is számtalan lehetőség lesz, hisz a GTK-n az előadások és szemináriumok mellett izgalmas programok, öntevékeny körök, szakkollégium és közös sportolási lehetőségek is várják a hallgatókat. A hivatalos tanévkezdés a beiratkozással indul, amelyre személyesen augusztus 21­–26. között kerül majd sor. A regisztrációs időszak a szeptember 4–10. közötti hétre esik, az első tanítási nap pedig szeptember 11-én, hétfőn lesz. 

– Szeretettel üdvözöljük új hallgatóinkat, de köszöntjük a felsőbb évfolyamosainkat, oktató és nem oktató kollégáinkat is, hiszen az új félév számukra is új kezdetet jelent. Sikeres tanévkezdést kívánunk mindenki számára! – zárta szavait a dékán.