Nyári egyetem – külföldi szemmel

2022.08.11.
Nyári egyetem – külföldi szemmel
Július 11. és 15. között a GTK nyári egyetemén 20 külföldi és 60 magyar hallgató vett részt. A diákok hét kurzus közül választhattak, amelyek mindegyike angol nyelven zajlott; az ELTE tanári gárdáját külföldi vendégek is kiegészítették. Hogy milyen érzés nyáron egyetemre járni, ráadásul Budapesten és külföldiként, azt Marth Deferm, egy fiatal belga résztvevő meséli el, aki az összehasonlító gazdaságtan kurzust választotta.

– Mi motivált, hogy az ELTE GTK nyári egyetemére jelentkezz?

Ebben az évben mindenféleképpen szerettem volna egy nyári egyetemi programon részt venni, így végigböngésztem a saját egyetemem javaslatait. Egyedül az a kívánságom volt, hogy egy olyan helyre menjek, ahol még nem voltam, mivel a Belgium szomszédságában lévő nagyobb városokban már jártam. Budapest és az ELTE GTK nyári programjait nagyon vonzónak találtam, így végül ezt választottam. 

– Milyen benyomásaid voltak erről az öt napról?

Nagyon tetszik maga az egyetem épülete, az órák, és szerintem minden jól is lett megszervezve. Az oktatónk is kifejezetten otthon van a szakmájában, ez látszott, viszont számomra egy kicsit gyors volt az előrehaladás, de szerintem sikerült felzárkóznom.

– Mi volt a legnehezebb feladat a kurzus során?

Talán a záróvizsgát mondanám, mivel sok anyagból kellett aránylag rövid idő alatt felkészülni.

– Hogy érzed, összességében teljesültek az elvárásaid a programmal kapcsolatban?

Igen! A kurzus nagyon érdekes és jól kidolgozott volt. Az egyetlen dolog, amit alábecsültem, az az órák intenzitása volt, ahogy azt már korábban említettem: sok mindent kellett kis idő alatt megtanulnunk, feldolgoznunk. 

– Mit gondolsz, hogyan tudod hasznosítani a tanultakat a jövőben?

Még nem tudom, hogy milyen pályát válasszak, így most minél jobban szeretném megismerni a világot, tágítani a horizontomat. Biztosan sokat fog segíteni a további tanulmányaim során a következő években, de az élet dolgaiban is. Például a különböző gazdaságok elemzésénél, legalábbis jelenleg ez a célom az itt tanultakkal.