Mit kínál az ELTE GTK számvitel mesterszakos diplomája?

2024.01.11.
Mit kínál az ELTE GTK számvitel mesterszakos diplomája?
Kimagasló kereseti lehetőségek, biztos állás és izgalmas, kihívásokkal teli karrier, nemzetközi szinten is akkreditált képzési rendszer, ami Magyarországon egyedül állóan 6 ACCA-modul teljesítését jelenti. Minden, amit az ELTE GTK számvitel mesterszakról tudnod érdemes.

A számvitel mesterszakon nem könyvelőket képzünk, hanem olyan szakembereket, akik a képzés elvégzése után vezetőként egy vállalat számviteli, kontrolling és üzleti elemzési folyamatainak kialakítására, fejlesztésére és irányítására lesznek majd képesek. Ahhoz pedig, hogy megállják a helyüket, az éppen érvényben lévő hazai és nemzetközi számviteli és adózási szabályok alapos ismerete mellett, elengedhetetlen a korszerű pénzügyi és menedzsment tudás is. 

Célunk, hogy a számvitel, az adózás és a kontrolling (üzleti elemzés) területén olyan szakembereket képezzünk, akik a gyorsan változó üzleti környezetben itthon és külföldön egyaránt sikeresek. Az ELTE GTK számvitel mesterszakja évek óta piacvezető a hazai felsőoktatási intézmények között. Mivel jelentős számban jelentkeznek a számvitel mesterszakra olyanok is, akiknek nincs pénzügyi és számviteli alapdiplomájuk, hanem egyéb üzleti alapszakot (pl. gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás vagy kereskedelem és marketing) végeztek, ezért a szak tanterve biztosítja, hogy az első félévben a nem pénzügy és számvitel alapszakról érkező hallgatók is felzárkózhassanak annak érdekében, hogy a későbbi félévekben könnyedén vegyék a bonyolultabb mesterszintű tárgyakat is (pl. pénzügyi instrumentumok számvitele vagy a vállalatcsoportok számvitele). A számvitelnek komoly praxisa van, éppen azért fontos kiemelni, hogy a képzésben résztvevő oktatók nemcsak oktatók és kutatók, hanem szakmájukban elismert szakértők is, akik a gyakorlati tapasztalataikból merített esetpéldákkal színesítik az órákat. 

Az ELTE GTK-n elérhető számvitel mesterszak két specializációt kínál. Ezek a nemzetközi számvitel és könyvvizsgálat, valamint az üzleti elemzés specializációk, és a kettő akár egyszerre is elvégezhető. A számvitel és kontrolling területén évek óta kiemelkedően versenyképesek a fizetések. Egy jól ismert nemzetközi munkaerőpiaci tanácsadó és toborzó cég évente készülő kiadványa szerint Magyarországon könyvvizsgáló menedzserként vagy IFRS szakértő számviteli menedzserként akár bruttó 1,8 millió forintot, főkönyvelőként akár bruttó 1,4 millió forintot, kontrolling vezetőként pedig akár bruttó 1,65 millió forintot is hazavihetünk havonta. Aki pedig a pénzügyi és számviteli szakma csúcsára törő ambíciókkal rendelkezik, az egy cég pénzügyi igazgatójaként (CFO – Chief Financial Officer) havi bruttó 2,5–3,4 millió forintot is megkereshet a szakmában. Ezek a számok havi bruttó alapbérek, és nem tartalmazzák a teljesítményfüggő éves bónuszkifizetéseket, amelyek a menedzsmentben 2-3 havi fizetés szintjén lehetnek. A 2023-as kiadvány arról is beszámol, hogy a pénzügy és számvitel szakma más szakterületekkel szemben sokkal jobban ellenállt az elmúlt évek gazdasági visszaeséseinek.

Az ELTE GTK folyamatosan törekszik arra, hogy képzéseit ne csak hazai mércékhez képest kimagasló színvonalon, hanem nemzetközi szinten is elismerten alakítsa ki. Ennek eredményeként a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) az ELTE GTK számvitel mesterszakon végzett hallgatói számára a tizenkét angol nyelven teljesítendő vizsga közül 6 alól ad felmentést. Az ACCA-képzés megszerzése az ELTE GTK számvitel mesterdiplomája mellett kiváló belépő a szakmába azok számára, akik nemzetközi környezetben, esetleg külföldön képzelik el jövőjüket.