Közkívánatra: Ebéd a Normafánál

2023.02.13.
Közkívánatra: Ebéd a Normafánál
Az ELTE GTK Túra Klub idei első gyalogtúráját szervezi. A korábbiakkal ellentétben most a hangsúlyt kevésbé a táv hosszára, vagy a várostól való elszakadásra helyezzük. Sokkal inkább a vizsgaidőszak utáni beszélgetéseknek, a személyes kapcsolattartás lehetőségének szeretnék teret adni, mindezt persze természeti környezetben.

Ezért a város közelében maradunk, a Budai-hegység egyik klasszikus útját, a Szépjuhászné–Makkosmária útvonalat járjuk be körtúra jelleggel. Utunk során áthaladunk az Átjáró-barlangon, felmegyünk a János-hegyi Erzsébet-kilátóba, megebédelünk a Normafánál, majd az eldugott Csacsi-rét érintésével meglátogatjuk a makkosmáriai kegytemplomot.

A túra időpontja:

2023. február 23. (csütörtök) / Esőnap: 2023. február 24. (péntek)

A részvétel feltételei:

A túrán való részvétel a hallgatók és vendégek számára egyaránt regisztrációhoz kötött, amely elérhető ezen linken. A regisztrációra az ELTE és a GTK adatkezelési szabályai érvényesek – jogaidról itt találsz részletes tájékoztatást.

Rossz időjárás előrejelzése esetén esőnapot tartunk. A túra átnapolásáról február 22. (szerda) délig értesítjük a jelentkezőket.

Találkozó, indulás:

Budapest, Szépjuhászné Büfé (a Gyermekvasút Szépjuhászné állomása, Budakeszi út 97., 9:45–10:30)

A gyülekezési hely elérhető a Széll Kálmán térről a 22, 22A vagy 222 jelű buszokkal. A menetidő 15 perc, a busz a 4-6-os villamos Széll Kálmán téri megállója mellől indul.

Az indulási ponton, ami egyben a túra végpontjai is:
– napközben kb. 20-30 gépkocsi számára szabad parkolóhely található.
– a büfében lehetőség van indulás előtt (és a túra végén is) egy meleg tea, vagy könnyebb tízórai elfogyasztására. A túra legkésőbb 10:40-kor indul, ezért kérjük, hogy aki indulás előtt fogyasztani szeretne, az időben érkezzen.

A szervezők a helyszínen 9:45-től várják a résztvevőket, indulás 10:40-kor.

Visszaérkezés:

A gyalogidő tisztán 3-3,5 óra – a megállóktól, az ebéd időtartamától függően –, így várhatóan 15:00-15:30 között érkezünk vissza a kiindulási pontra. Innen a buszok 5-10 percenként indulnak a Széll Kálmán térre.

Alternatív kiszállási pontok, csatlakozási lehetőség:

A túra szinte végig Budapest közigazgatási határán belül halad, ezért – és a táv hossza miatt is – lényegében bárhonnan vissza lehet fordulni vagy ki lehet szállni. Féltávnál a Normafától a 21, 21A jelű, 2/3 távnál Budakesziről a 22, 22A vagy 222 jelű buszokkal juthatunk vissza a Széll Kálmán térre.

A szervezők a Kar minden polgárát szívesen várják a Normafához, ahol lehetőség van csatlakozni egy ebédre a túrázókhoz, akik várhatóan 12:00 körül érkeznek a helyszínre. A Normafa Síház a Széll Kálmán térről elérhető a hétköznap 10-15 percenként induló 21, 21A jelű buszokkal.

A túra hossza, nehézsége:

A táv mindössze 11 km, a gyalogidő laza tempóban 3-3,5 óra, nincsenek technikás szakaszok.

Útvonal nyomvonala elérhető ezen a linken.

Érintett pontok (zárójelben a követett túrajelzés):

 • Szépjuhászné Büfé (Z+,ZΔ)
 • János-hegyi Átjáró-barlang (PΩ)
 • János-hegyi Erzsébet-kilátó (KO)
 • Szent Anna-kápolna (S+)
 • Normafa Rétes Büfé (Z+)
 • Csacsi-rét (Z+)
 • makkosmáriai kegytemplom (P–, S–)
 • Szépjuhászné

Evés-ivás:

Mind a kiinduló pontban, mind a Normafán lehetőség van meleg ételek és italok fogyasztására. A Normafa Látogatóközpontban kb. 1-1,5 órára megállunk ebédelni, pihenni. Itt rétes, lángos, palacsinta és néhány street food jellegű étel is kapható több, egymás mellett elhelyezkedő büfében. Padok, leülők, asztalok elegendő számban elérhetők, szép kilátással! Ezért legfeljebb némi folyadékot kell csak magaddal hoznod.

Praktikus tippek:

 • Mosdó mind a kiindulópontban, mind a János-hegyi Libegőnél, mind a Normafa Síháznál elérhető.
 • Legyen nálad egy használt műanyag zacskó a szemetednek, ugyanis szemétszedéssel nem készülünk, és így a hátizsákod belseje sem lesz piszkos.
 • Kényelmes, jó tartású cipő erősen ajánlott. Kitett, meredek terepet nem érintünk, ugyanakkor hó lehetséges, mindenki figyelje az időjárást.
 • Az Átjáró-barlangba mobiltelefon „elemlámpa” is elég.
 • Tél van, az érintett hegytetők a Budai-hegység magas pontjai, itt ezért jóval hűvösebb van, mint a Belvárosban. Kérjük, figyeljetek a meleg ruházatra.

Kedvcsináló linkek:

A GTK Túra Klub korábbi túráiról a beszámolók elérhető itt: https://gtk.elte.hu/gtkturaklub

További tájékoztatás, kapcsolattartás a 30-241-7723-as telefonszámon.