Kollégáink ismét a Dolomitokban jártak

2023.07.03.
Kollégáink ismét a Dolomitokban jártak
A GTK Túra Klub pont egy éve adott hírt arról, hogy karunk két munkatársa, Fortuna Zoltán és Pádár Béla az olaszországi Dolomitokba látogattak. Béla és Zoli ismét a sápadt hegyek között vertek tanyát. A Monte Pelmón majd a Monte Antelaón tett próbálkozásaik után, könnyedebb terepek felé vették az irányt.

A Fanes-völgyben végigjárták az első világháborús helyszíneken haladó Via della Pacét, meglátogatták a Cinqe Torri sziklamászó-paradicsomot, a Fanes szurdokvölgy útjaiban hatalmas vízeséseket kerülgettek, végezetül pedig a Cadini-csoportban, Eötvös Loránd és lányai (Ilona és Rolanda) nyomában tettek egy csúcsmászással kiegészített körtúrát.

Monte Antelao (3263 m)
Míg a Dolomitok királynője a Marmolada (3343 m), addig a hegység keleti felén található Antelao annak királya. Valószínűsíthető, hogy kollégáink a nyári szezonban elsőként próbálkoztak a heggyel. Szállásuk a Galassi menedékházban volt, amely ideális kiindulópont az Antelao és a Marmarole útjainak leküzdéséhez. Sajnos a reggel 4:00-es indulás sem volt elég a sikerhez. A tavalyi évvel ellentétben, június végén a hegyekben most nagyon sok hó volt még, így nyom híján, ismeretlen, néhol II-II+ fokozatú terepen nehéz volt a tájékozódás. A fiúk a hajnali derengésben utat tévesztettek, így csak egy kisebb visszaereszkedés után találták meg a helyes irányt. Végül az erősödő szélben, egy tükörjéggel kombinált felszökés tetején, a csúcstól kb. 100 méterre a visszafordulás mellett döntöttek. Ennek ellenére, a nap élményét és értékét igazán az adta, hogy egyedül, így kicsit az újrafelfedezés jellegével járhattak eme impozáns hegyen.

Cima Cadin NE (2788 m)
Nem túlságosan közismert, hogy Eötvös Loránd és – nem kevésbé – lányai, Ilona és Rolanda igazi sportemberek, koruk kiemelkedő hegymászói voltak. Egyetemünk névadója a Dolomitokba szinte hazajárt – például a Cadini-csoport minden csúcsát és hágóját megmászta. Ezért a jelentős feltáró tevékenységért is, tiszteletére, a hegység második legmagasabb csúcsát róla nevezték el (Cima di Eötvös – 2837 m). Kollégáink a Misurina-tótól indulva, körtúra jelleggel baktattak fel a Fonda Savio menedékházhoz, majd utukat tovább folytatták a Forcella del Nevaio hágóba (2620 m), ahol Eötvös emléktáblája található a róla elnevezett csúcs tövében. A fiúk közben kis kitérőként a Via Ferrata Merlone útján érték el a Cima Cadin NE (2788 m) csúcsát.
A korban rendkívül különc tevékenységnek számított, hogy egy alkalommal Eötvös és lányai elkerékpároztak Székesfehérvárról a kb. 650 km-re található hegységhez. (Gondoljunk bele, épp csak ekkortájt kezdik megszervezni az első kerékpáros körversenyeket, 5-6 szakasszal.) Itt hívjuk fel a figyelmet a BEAC Triatlon Szakosztályának kezdeményezésére, akik idén ismét megpróbálkoznak ezen embert próbáló teljesítménnyel.

Via della Pace (A Béke útja)
Dél-Tirol és Veneto határán, egykori első világháborús hadszíntéren található vasalt útvonal, amely felvisz a Vallon Bianco (2684 m) és a Furcia Rossa csúcsaira (2794 m). Kollégáink számtalanszor jártak már a Dolomitokban, elmondásuk szerint minden alkalommal megdöbbenti őket az a rengeteg ember és energia, amelyet a hadviselő felek a nagy magasságokban kiépített katonai állásokra fordítottak. Az egyik fényképen jól látható a Furcia Rossa III. csúcsán található, egy egykori löveg kerekeire szerelt pad.

GTK Túra Klub
A kari munkatársak és a hallgatók által közösen koordinált klub, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a hallgatók figyelmét Budapest, az Egyetem környezetének természeti értékeire. Az elmúlt két évben programjainkon több mint 300-an vettek részt. A GTK bármilyen outdoor program meghirdetéséhez, az ehhez hasonló beszámolókhoz biztosítja a szükséges tájékoztatási felületeket. Tesszük ezt azért, mert inspirálni szeretnénk a hallgatóinkat a világ, benne a természet megismerésére, és arra, hogy vállalkozzanak, keressék a kihívásokat. Beszámolók a korábbi programjainkról elérhetők a Túra Klub oldalán.

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0