Elérhető az ELTE GTK új pontszámító kalkulátora

2024.05.03.
Elérhető az ELTE GTK új pontszámító kalkulátora
Az ELTE Gazdaságtudományi Kar elsődleges célja, hogy a lehető legtöbb anyaggal segítse a felvételiző diákokat. A weboldalon közzétett tematikus anyagok között számos segédanyag található az egyetem- és szakválasztástól kezdve a külföldi tanulmányi lehetőségeken keresztül egészen a szülőket támogató írásokig. Az érettségizők egyik legfontosabb eszköze a pontszámító kalkulátor, amelynek legújabb változata a napokban debütált.

„A új pontszámítási rendszer bevezetésekor célunk volt egy olyan kalkulátor fejlesztése, amely a saját pontszámítási szempontjainkat alkalmazva segíti a diákokat, hogy minél pontosabban képbe kerülhessenek a követelményekkel, és erre időben felkészülhessenek” – foglalja össze a kalkulátor misszióját Süveges Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője, aki a fejlesztés oroszlánrészét vállalta magára. A tesztelés során három további kolléga, köztük dr. Tanács János, a pontszámítás minden titkát ismerő egyetemi docens segítségét kérte, így elmondható, hogy valódi csapatmunka révén született meg a kalkulátor legújabb generációja. 

Elődjéhez képest az aktualizált kalkulátor egyszerre kezel minden bevihető tárgyat, azaz a középiskolai és az érettségi eredményeket adó tárgyak, valamint az intézményi pontokat meghatározó jogcímek mindegyikét felvihetik a jelentkezők, a kalkulátor pedig automatikusan kijelzi, hogy melyik kombinációért kaphatják a legtöbb pontot. „A középiskolások sokszor esnek abba a hibába, hogy nem optimalizálják az erőforrásaikat, és túl sokat vállalnak, vagy nem a megfelelő helyre koncentrálják az energiáikat” – fejti ki dr. Tanács János. A kalkulátor abban is segíti őket, hogy képet kapjanak, hogyan érinti a lehetőségeiket, ha nagyon jól, átlagosan vagy kevésbé jól jön ki a lépés a felkészülés és a vizsgák során” – teszi hozzá.

Süveges Péter, a Tanulmányi Hivatal vezetője, a kalkulátor főfejlesztője

Süveges Péter pedig folytatja: „Mindemellett a pontszámítási szabályok is világosabbá válnak, hiszen a kalkulátor a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató szövegét tükrözi vissza konkrét számokban. Ha például a jelentkező arra kíváncsi, hogy kaphat-e egy általa tanult tárgyért pontot, vagy például arra, hogy hogyan jutalmazzuk a sporteredményeit, egyszerűen megadja eredményeit a kalkulátorban, és meg is kapja a kérdéseire a választ.” Érdemes tehát időt szánni a kalkulátor használatára annak is, aki még csak jövőre érettségizik, hogy időben felmérhesse a lehetőségeit.

„Az eddigi visszajelzések igen erős érdeklődést mutatnak a pontszámító kalkulátorunk iránt: 2023 októbere óta április végéig majd' húszezer érdeklődő kereste fel az oldalt, esetenként akár több számítást is elvégezve. Ez is motivált bennünket arra, hogy kifejlesszük a kalkulátor frissebb változatát, ami reményeink szerint még több, valós segítséget jelent jövendőbeli hallgatóink számára” – magyarázza a Tanulmányi Hivatal vezetője.

Miközben a folyamatban lévő érettségi vizsgák egyre jobban mutatják a felvételizők saját eredményeit, érdemes a már meglévő eredményekkel újrakalkulálni az eddig még csak tippelt pontokat. Mindenkinek sok sikert kívánunk!