„Együtt” a HÖK tagjai 2. – az elnökhelyettes

2024.04.26.
„Együtt” a HÖK tagjai 2. – az elnökhelyettes
Kovács Andrea az elnök jobbkezeként ügyel a Hallgatói Önkormányzat feladataira. Amit az elnök tud, tudja ő is, mégis ez jelentheti pozíciójának kihívásait. Tapasztalt HÖK-ösként azonban állja sarat, és számos pozíción keresztül menve tisztában van azzal, hogy kit hogyan támogathat a legjobban.

– Az elnöki programban leírtad, hogy az egyetem előtt nem voltál tagja semmilyen érdekképviseleti szervezetnek. Visszatekintve az elmúlt lassan három évre, mit tanácsolnál az érettségiző énednek a HÖK-ös munkádra vonatkozóan?

Nem csinálnám másként, örülök, hogy ekkora utat bejárhattam egy szervezeten belül. Ha mégis kéne valamit mondanom, talán az lenne, hogy ne csak mások hatására, hanem magamtól is merjek kezdeményezni, belevágni az egészbe, mert képes vagyok rá, és nagyon megéri minden egyes pillanata.

– A GTK HÖK-ön belül voltál már küldöttgyűlési tag, újságíró, a GTK Story főszerkesztője, jelenleg pedig elnökhelyettesként segíted a szervezet életét. Milyen tapasztalatot adott neked ez a sokféle feladatkör?

A korábbiakhoz képest sokkal nyitottabb és közvetlenebb lettem az emberekkel. Megtanultam különböző nehezebb, főként váratlan helyzeteket kezelni, rugalmassá válni, és bár rosszul hangozhat, de nyomás alatt dolgozni. Főszerkesztőként főleg azt tapasztalhattam meg, milyen egy saját csapatot vezetni, segíteni a munkájukat, velük együtt fejlődni, és közösen valami hasznosat és értékeset létrehozni. Elnökhelyettesként pedig még inkább megtanultam felelősséggel a vállamon tevékenykedni és döntéseket hozni, a fontos kapcsolatokat megfelelően ápolni, illetve mások és a közösség érdekeit a sajátjaim elé helyezni. Összességében sok olyan dolgot tapasztalhattam meg és kompetenciát sajátíthattam el, ami később az életben és a karrierem során kamatoztatható lehet.

– Hol válik el az elnök és az elnökhelyettes munkája egymástól? Hogyan alakítottátok ki Dorkával a feladatmegosztást?

Az esetek nagy részében nem válik el a kettőnk munkája, a legtöbb feladatban és folyamatban mindketten érintettek vagyunk, csak felosztjuk egymás között, hogy ki melyik részét intézi egy dolognak. Az alapvető működésünk szerint mindent tudnom kell elnökhelyettesként, amit az elnök tud, hogy bármilyen helyzetben helyettesíteni tudjam gond nélkül. Ez alól csak olyan esetek képeznek kivételt, ahol az Alapszabály szerint az elnök semmilyen formában nem helyettesíthető.
Ami az általános munkamegosztásunkat illeti, a belső folyamatoknál az egyes projektek indításához Dorka jóváhagyása kell, viszont utána a folyamat során én ellenőrzöm, hogy rendben megy-e minden. Ezen felül az ülések esetén is az én feladatom előkészíteni ezeket, Dorka pedig vezeti, EHÖK-ös üléseknél pedig felosztottuk előre, hogy ki melyiken vesz részt.

Nagy Anna Dorottyával, a GTK HÖK elnökével

– A teendőid közül melyek azok, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik számodra?

Nehéz kiemelni egyet, szerintem az egész terület egy nagy kihívás. Sokan ezt a pozíciót tartják a leghálátlanabbnak, mivel kevés a saját, önálló projekt, az elnökön kívül nincs senkivel állandó kapcsolattartás. Emiatt tulajdonképpen az elnökhelyettes nem is teremt kifejezetten értéket, csak másoknak segít eredményt elérni, ami néha szomorúságot okozhat, főleg olyanoknak, akik egyébként nagy dolgokat szeretnének elérni. A többiekkel való kevesebb interakció miatt ráadásul sokszor kívülállónak érezheti magát az adott személy, hiába tölt be kulcsfontosságú szerepet a szervezeten belül.

– Interjúsorozatunkban minden szereplő fel tehet egy kérdést a sorban utána következő munkatársától. Tőled Nagy Anna Dorottya, az elnök ezt kérdezi: „2021 óta dolgozunk együtt, sok mindent megéltünk már közösen, így arra lennék kíváncsi, hogy az elmúlt három évből mi volt a kedvenc HÖK-ös emléked?” Kérlek, válaszolj, és fogalmazz meg te is egy kérdést Papp Dorottya szervezetfejlesztésért felelős alelnök részére!

A kedvenc emlékem az első magazinom elkészítése és megjelenése volt. Röviden a története az, hogy amikor 2022 novemberében főszerkesztőnek kértek fel, még a szerkesztőségi csapatom sem volt meg, dr. Verebics János kommunikációért felelős dékánhelyettes úr megkért, hogy a januári Educatióra készítsünk egy hallgatói magazint. Én pedig ott álltam kezdő vezetőként csapat nélkül, de elhatároztam, hogy megcsinálom. Végül alig egy hónap alatt, toborzással együtt elkészült a lap, és mind az 1500 példány el is fogyott belőle, sőt a kiállítás utolsó napjára már nem is maradt. Azért ez talán a kedvencem, mivel ez volt az első alkalom a HÖK-ben, amikor egy saját csapat segítségével az én kezem alatt született meg valami értékes.

Dóritól pedig az alábbit kérdezném: Egyszerre kerültünk a szervezetbe még 2021-ben, azóta hozzám hasonlóan te is sok különböző szerepet és pozíciót töltöttél be. Melyik volt ezekből a kedvenced és miért?