„Együtt” a HÖK tagjai 1. – az elnök

2024.04.16.
„Együtt” a HÖK tagjai 1. – az elnök
Nagy Anna Dorottya idén a második ciklusát kezdi meg a GTK HÖK elnökeként. Figyelemre méltó, hogy a kar történelmében neki sikerült először elérnie az újraválasztást. 2024-ben kibővült csapattal, továbbra is pörgős mindennapokkal és gazdag tervekkel készül ellátni feladatait.

– A GTK történelmében először választották újra az elnököt. Mit jelent ez neked és a kar hallgatói életének?

Számomra ez egy remek visszacsatolás a munkám minőségét és az attitűdömet illetően. A kar hallgatói számára pedig remélem, hogy ez egy továbbra is stabil, proaktív és szimpatikus Hallgatói Önkormányzatot jelent, aminek a képviselőihez bátran és örömmel fordulnak. 

– Mi minden történt az első évben? Melyek azok az újdonságok, amelyek szabad szemmel talán nem láthatók, de kihat a GTK hallgatóira? 

Mielőtt elnök lettem, 2022-ben egy éven át volt alkalmam megismerni az elnökség akkori működését és felépítését. Kommunikációs alelnökként állandó interakcióban voltam a többi szakterülettel, így könnyen beleláthattam, hogy mik azok a részek, amik javításra szorulnak, vagy még kiaknázatlan lehetőségeket rejtegetnek magukban. Ennek köszönhetően 2023 a megújulás és az építkezés éve lehetett. A legtöbb újdonságot (öntevékeny körök, integráció, demonstrátori rendszer, sportösztöndíj) első kézből is megtapasztalhatták a hallgatók, azonban számos reform történt a HÖK-ön belül is, amik nélkül biztos vagyok, hogy nem lehettünk volna ilyen eredményesek. Mindenekelőtt a szervezeti normákat fektettük le egymás közt. Számtalanszor hangzott már el tőlem házon belül, hogy egy szervezet tulajdonságai, a szervezetet alkotó emberek tulajdonságai, így mindenkitől az ehhez mért magatartást és elkötelezettséget vártam el. Úgy vélem, hogy ha a szervezet tagjai – legyen szó akár az alelnökökről, akár az integrációs csapatvezetőkről – felkészültek, mindig rendelkezésre állnak, motiváltak, szeretik, amit csinálnak, akkor lánchatásként a hallgatóság is boldog, a közélet pedig pezsgő lesz. A közös érdekképviseleti munka mellett kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy legalább félévente közösen elutazzunk egy hétvégére, és képzett szakember segítségével újabb lendületet vegyünk. Semmit sem söprünk a szőnyeg alá, mindent megbeszélünk és aktuálisan kezelünk, ha kell, időközben változtatunk. Külső szemmel nézve bármennyire is klisésen hangozhat az „Együtt” mottónk, az önkormányzaton belül már két éve bizonyítja a pozitív hatását. 

– Milyen kérdésekben fordulhatnak hozzátok a hallgatók, és hogyan léphetnek kapcsolatba veletek?

Nemes egyszerűséggel: bármivel! Régebben főként a HÖK Facebook-oldalán keresztül fogadtuk a megkereséseket, azonban az elmúlt években olyan szinten megnőtt a hallgatóság száma, hogy sajnos már Messengeren nem tudunk időben szelektálni és válaszolni. Ebből kifolyólag amióta elnök vagyok, az e-mailes megkeresések pártján állunk, ahol legkésőbb 48 órán belül biztosítjuk a válaszokat. Bízunk benne, hogy hamarosan új irodába költözhetünk, ahol lehetőségünk nyílik állandó nyitva tartásra és ügyfélfogadásra is, illetve a weboldalunk is hamarosan üzemeltetésbe lép, ahol még könnyebben férhetnek majd hozzá a hallgatók a legfontosabb információkhoz.

– Hogy telik az elnök hete? Hogyan osztod meg a feladataidat a HÖK-ös munka, a tanulmányok és a kikapcsolódás között? 

Én mindig az az ember voltam, aki a személyes ügyeivel szemben a kötelességeit helyezte az előtérbe. Megtiszteltetésnek veszem, hogy a Hallgatói Önkormányzat tagjai bizalmat szavaztak nekem, és ehhez mérten priorizáltam az elmúlt két évemet. Nem nagyon lehet megállapítani, de ha nagyon szeretném, akkor azt mondanám, hogy a szorgalmi időszakban hetente minimum 20, de legtöbbször 40 óra felett foglalkozok a HÖK-kel. Természetesen vannak olyan, előre nem látható érdekképviseleti ügyek is, amikor az alváson kívül minden percet megkövetel a jelenlét, akár több héten keresztül. A jelenlegi félév legnagyobb kihívása, hogy a megbeszéléseinkkel legtöbbször este nyolckor végzünk, de olyan heti rendszerességű meetingünk is van, ami akár este tízig is el szokott húzódni. Általában hétvégente hozom be a tanulmányaimmal kapcsolatos elmaradásaimat és készülök fel a zh-kra – ebből kifolyólag sajnos az a típusú hallgató vagyok, aki előszeretettel látogatja a Vizsgaközpontot a vizsgaidőszakban is. 

Amikor végeztem a HÖK-höz, illetve a tanulmányimhoz kapcsolódó kötelezettségeimmel, akkor legtöbbször a marketing különböző területeihez kapcsolódó kutatómunkát végzek. Hogyha kimondottan valami másra van szükségem, és fel szeretnék töltődni, az esetek 99%-ban elmegyek futni, kirándulni – igazából mindegy is, hogy mit csinálni, a lényeg számomra az, hogy a természetben és egy kicsit távolabb legyek a világ zajától. Filmeket/sorozatokat nincs igazán időm nézni, ehelyett előszeretettel nyitok ki egy-egy könyvet vagy adott esetben kezdek neki egy újabb festménynek. Nem könnyű, de sokszor tudatosan mondok le a kikapcsolódásról, mert biztos vagyok benne, hogy évek múlva szomorúan tekintenék vissza magamra, ha adott esetben egy újabb projekt kidolgozása helyett netflixezéssel töltöttem volna el az időmet. Jellemzően évente egy hét az, amikor teljes mértékben átadom a stafétát, és egy kicsit félrevonulok kikapcsolódni (külföldön nyaralok).

– Nézzünk előre! Mik a fő célok az újabb elnöki ciklusra?

Igazán leegyszerűsítve a történetet, az én szerepem nem más az idei évben, minthogy minden – 2022. január 1-je óta – megszerzett tudást és tapasztalatot átadjak a szervezet következő generációja számára. Természetesen emellett egy-kettő színesebb programmal is készülök: együttműködésben a többi területtel szeretnék a hallgatók számára fogadóórát, fórumokat, illetve „Egyetemi állampolgári ismeretek” c. edukatív jellegű előadást tartani. Az elnökhelyettessel, a szervezetfejlesztésért felelős alelnökkel és a stratégiai ügyekért felelős ügyvivővel pedig jelenleg minden szakterületet egyesével megvizsgálunk, és feltérképezzük a bennük rejlő lehetéséges, jövőbeli innovációs lehetőségeket. Amikor eljön az ideje, úgy szeretném átadni az elnöki széket, hogy minden megkezdett fejlesztési folyamatot befejezek, mert pontosan tudom, hogy milyen nehéz úgy nekikezdeni valaminek, hogy rendetlenség és fejetlenség fogadja az embert. 

– Interjúsorozatunkban minden HÖK-tagnak lehetősége nyílik, hogy kérdezhessen valakitől a csapatból. Te mit kérdeznél Kovács Andreától, az elnökhelyettestől?

Andival már 2021 óta lehetőségem nyílt együtt dolgozni. Sok mindent megéltünk már közösen, így arra lennék kíváncsi, hogy az elmúlt három évből mi volt a kedvenc HÖK-ös emléke?