Átadták az ELTE GTK új épületét

2023.12.07.
Átadták az ELTE GTK új épületét
2500 négyzetméteren várja a hallgatókat az ELTE Rákóczi úti P épülete, amelyet saját forrásból újított fel az egyetem. Az épületavatásra december 5-én került sor Hankó Balázs államtitkár és az egyetem vezetőinek részvételével.

Az ELTE Gazdaságtudományi Kara évről évre egyre népszerűbb, a hallgatók létszáma az idei tanévben már elérte a 6600 főt. A növekvő érdeklődésre való tekintettel a kar saját forrásból nagyszabású infrastrukturális fejlesztést hajtott végre, és felújította a Rákóczi út 15. szám alatti épületet. Az 1,2 milliárd forintból átalakított P épületben három szinten, négy előadóteremben és több mint 2500 négyzetméteren 700 új férőhely várja a hallgatókat.

A Hild József tervezte, közel 200 éves háztömbben új lépcsőházat, belső udvart és lifteket alakítottak ki, amelyekhez új gépészeti berendezéseket és elektromos rendszert is beszereltek. A renováció után az új épületben csak tantermek, illetve ezeket kiszolgáló terek és helyiségek kaptak helyet. Létrehoztak egy kb. 120 fő befogadására alkalmas nagyelőadót, amely vizsgateremmé is átalakítható. Valamennyi helyiségbe új bútorzat és csúcstechnológiás oktatástechnika került. Utóbbinak köszönhetően a jövőben minden tanórát rögzíteni tudnak videóra is. Az épületet december 5-én adták át ünnepélyes keretek között.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: jelen korunk küldetése, hogy versenyképes tudással lássuk el a fiatalokat. Az ELTE évek óta azoknak a nemzetközi rangsoroknak az éllovasa, amelyek az oktatási kiválóság, tehetséggondozás és nemzetköziesítés fokmérői. A magyar felsőoktatás megerősödése egyben a magyar gazdaság és társadalom erejét is jelenti.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja elmondta, hogy az ELTE az elmúlt hónapokban nagyon sok új épületet, köztük campusokat, gyakorlóiskolákat és kollégiumokat újított fel és adott át. Az egyetemi fejlesztések összesen 12 milliárd forint értékben valósultak meg. A GTK új épülete azonban több szempontból is egészen különleges, hiszen teljes egészében a Gazdaságtudományi Kar forrásaiból, egy innovatív konstrukcióban valósult meg.

Borhy László akadémikus, az ELTE rektora kiemelte: az egyetemvezetésnek régi vágya volt, hogy gazdaságtudományi kart indítson. 2021-ben az álom valósággá vált, és ma öröm látni, hogy a képzés egyre népszerűbb. A mostani fejlesztés példaként szolgálhat, hogy a megújulás eszméje – amelyre a hagyományok őrzése mellett az egyetem támaszkodik – a modern kor kihívásainak megfelelő épületek formájában is testet ölt.

A rektor jelképesen átadta az épületet, amelyet a hallgatók nevében Nagy Anna Dorottya, a GTK Hallgatói Önkormányzat elnöke vett át. Ahhoz, hogy egy valaki sikeres hallgató legyen, három dologra van szükség – mondta a HÖK-elnök. A személyes motiváció és a kitűnő oktatók mellett a környezet – legyen szó emberi vagy épített környezetről – is befolyásolja a diákok előmenetelét. Hozzátette: az új épületben most már minden adott ahhoz, hogy a GTK hallgatói -sok még kiválóbbak lehessenek.

Az ünnepséget Andor György, az ELTE Pénzügy és Számvitel Tanszék egyetemi tanára zárta, aki beszédében bemutatta a projekt szakaszait, köszönetet mondott a kivitelezőknek, és körbevezette a jelenlévőket a megújult épületben.

Átadó ünnepség 2023. december 5.

Átadó ünnepség 2023. december 5.

0

/

0

0

/

0