Hogyan válasszak egyetemet és szakot? Tippek az ELTE GTK-tól

2024.01.12.
Hogyan válasszak egyetemet és szakot? Tippek az ELTE GTK-tól
Kint jártál az Educatio kiállításon, és elsüllyedtél az információ tengerében? Végigpörgetted a TikTok és a YouTube továbbtanulással kapcsolatos videóit? Írtál a tesód egyetemista haverjainak, hogy sztorizzanak? Közben mindenki tanácsát meghallgattad már a családi ebédeken? Ha most szeretnél egyet inkább hátralépni és magadban átgondolni, hogy melyik egyetemen, melyik szak érdekelne, akkor a következő tippek neked szólnak!

Önismeretre fel!

Döntésed nagyban függ az egyéni lehetőségeidtől, az érdeklődési körödtől és a céljaidtól. Ezért fontos tudnod, hogy mi érdekel téged, mi motivál, és milyen tevékenységek keltik fel a figyelmedet. Gondolkodj el azokon a hobbikon, sportokon vagy egyéb időtöltésen, amelyek örömet okoznak neked, és próbáld azokat társítani az egyetemek nyújtotta lehetőségekhez. Nézd végig, hogy amit kínál az adott szak, adott egyeteme hogyan áll összefüggésben a te világoddal. 

Ne felejtsd el tudatosítani, hogy jelenleg milyen készségekkel rendelkezel, és hogy szerinted miben vagy igazán jó. Sokat számíthat, ha egy olyan szakot választasz, ahol kihasználhatod és fejlesztheted ezeket a képességeidet. Így a tanulás nem csak küzdelmes, hanem élvezetes és sikerélményekkel teli tud majd lenni a félévek során. Számíthatsz rá, hogy még így sem lesz minden tantárgy a szíved csücske, de ez ne ijesszen el. Lehet pont egy kihívásban találsz rá a szakmádra.

A gazdasági képzéseket akkor érdemes számításba venned, ha olyan területen dolgoznál szívesen, ahol gyors elhelyezkedési lehetőségjó induló fizetéskiszámítható szakmai karrier és ennek megfelelő jövedelemnövekedés vár rád, és el tudod magad képzelni sikeres üzletasszonyként vagy üzletemberként, menedzserként, marketingesként, vezető számvitelesként vagy pénzügyesként – nemzetközi környezetben is.

Tölts ki teszteket, és beszélgess!

Most nem azokra a bonyolult matektesztekre gondolunk, amiket a felvételire készülve gyakoroltál. Az online elérhető karrier- és személyiségtesztek hatékony eszközök lehetnek saját magad megismerésében. Ilyen és ehhez hasonló kérdőívek segíthetnek azonosítani azokat a szakmai és a tanulmányi területeket, amelyek illeszkednek a személyiségedhez és az érdeklődésedhez. 

A szüleid és a barátaid mellett érdemes kikérni néhány saját tanárod és akár a felvételi folyamatban segítő tanárok tanácsát is, hogy bizonyos tulajdonságaiddal milyen szakmai területeken tudnál kibontakozni a leginkább.

Érdemes minél több egyetemi nyílt napra ellátogatni, ahol nem csak a képzés helyszíneit és leendő oktatóidat ismerheted meg, de alkalmad nyílik a már oda járó hallgatókkal is találkozni, beszélgetni. Ha van a család ismerősei között olyan, aki az általad választott területen dolgozik, vedd űzőbe, tegyél fel neki kérdéseket – hidd el, szívesen válaszolni fog, mert saját sikereiről mindenki örömmel beszél, és biztos tud hasznos tanácsokat adni.

Kutass tovább!

karrierlehetőségek, valamint a munkaerőpiaci kereslet is meghatározó tényezők a pályaválasztásnál. Az egyetemen specializálódhatsz, és elmélyülhetsz egy adott témakörben, ami igazi versenyelőnyt jelenthet számodra. Mielőtt elmélyednél, mérd fel, hogy a választott szakod iránt van-e kereslet, és az milyen lehetőségeket nyithat ki számodra.

Beszéljünk egy kicsit a fizetésről, amire természetes, ha kíváncsi vagy. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők általában magasabb jövedelemre számíthatnak, mint azok, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. A KSH adatai szerint a magyarországi felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagos bruttó havi keresete 2022-ben majdnem kétszer akkora volt, míg a kizárólag általános iskolai végzettséggel rendelkezőké. A szakterületenként és tapasztalat szerint eltérőek a fizetések, ezért nézd meg, hogy milyenek a hazai, és a nemzetközi átlagbérek. Így tudni fogod, nagyjából mire számíthatsz még a karriered elején, és milyen kilátásaid lehetnek a későbbiekben. 

A fizetesek.hu szakmai portál szerint egy fotómodell ma Magyarországon átlagban havi bruttó 273 ezer és 794 ezer forint közötti jövedelemre számíthat – de hát nem állhat mindenki a kamera elé… Szakterülettől, a pályán töltött időtől, a munkahelytől és persze a beosztástól függően a menedzsment területen viszont a fizetések átlag 509 ezer és 1,3 millió forint között vannak, a marketing, reklám, PR világában 359 ezer és 872, a bankügyben 352 ezer és 966 ezer között. A cégvezetők esetében a jövedelem kiemelkedően magas: 622 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjed – ez utóbbi a fizetesek.hu szerint a legmagasabb átlag, a maximum érték azonban ennél magasabb is lehet.

Extra tipp, hogy az információk alapján tűzz ki magadnak rövid és hosszú távú célokat, és gondold át, hogyan illeszkedik ezekhez egy-egy általad kinézett szak, s azt is, milyen jövedelmi kilátásokkal számolhatsz e célok valóra váltásának függvényében.

Utazz el fejben!

Az egyetemek tantervei, ösztöndíjprogramjai és a világban való hírneve változó lehet. A részvételi költségek, mint például a tandíj, az életviteli költségek és a kollégiumi ellátás, szintén jelentősen eltérhet az intézmények között. Fontold meg a pénzügyi kereteidet, és mérlegeld ez alapján a költségeket. Az egyetem helye, környezete és megközelíthetősége is szempont. Nézz utána annak is, hogy a tanulás mellett milyen szórakozási lehetőségek vannak, és te hol érzed jól magadat igazán (étterem, kávézó, bulihely, közösségi program).

Ha már leszűkítetted a listádat, képzeld el magadat egyetemistaként, és egyetemenként tegyél fel magadnak néhány hasonló kérdést:

  • Milyen öntevékeny körbe jelentkeznél?
  • Hol laknál, ha egyetemista lennél? 
  • Hova jelentkeznél Erasmus pályázatra?...

Figyeld meg, melyik esetben voltál a legizgatottabb. Ezt az élményt és a fentebbi tippeket összegyúrva erős alapot kaphatszahhoz, hogy az egyetemi képzéseddel kapcsolatos döntésed összhangban legyen a személyiségeddel és céljaiddal egyaránt.

Merj változtatni!

Ne aggódj, az egyetemi szakválasztást követően is lehetőséged van változtatni a most legszimpatikusabbnak ítélt irányon. A következő években maradj nyitott az újdonságok iránt, így a tanulmányi és a karrierutad is rugalmasan alakulhat.

Ha érdekelnek további továbbtanulási és karriertippek az ELTE GTK-tól, akkor legyél követőnk a Facebook-on, hogy értesülj a legújabb cikkeinkről, vagy gyere el a kar valamelyik nyílt napjára!
Az időpontok: 2024. január 19., péntek | január 25., csütörtökfebruár 6., kedd., valamennyi napon 10.00–13.30 óra.
A rendezvények központi helyszíne az ELTE GTK Rákóczi út. 7. alatt található kampusza. Ha eljössz, kérésedre örömmel állítunk ki neked részvételi igazolást.
Kérjük, itt regisztrálj!