Gazdtudósok az Eötvös Tehetséggondozó Táborban

2024.02.18.
Gazdtudósok az Eötvös Tehetséggondozó Táborban

2024. január 29. és február 2. között került megrendezésre a 11. Eötvös József Tehetséggondozó Tábor, amelynek a Ménesi úti ikonikus Eötvös Collegium épülete ad otthont. Idei különlegessége, hogy a három éve alapított Gazdaságtudományi Műhely is megnyitotta kapuit a gazdaságtudományok iránt érdeklődő végzős középiskolások számára.

A jelentkezéshez a magasfokú motiváltságon és kíváncsiságon túl OKTV vagy egyéb szakirányú versenyen elért kiemelkedő helyezést kellett felmutatniuk a diákoknak, továbbá tanári ajánlást is csatolniuk kellett. Így gyűlt össze az a 47 táborozó, aki a 18 szakmai műhely programjaira meghívást kapott, közölük hatan a Gazdaságtudományi Műhelyhez csatlakozhattak.

A tábor különlegessége, hogy mind a szervezésben, mind az egyes programok levezetésében a jelenlegi műhelytagok is részt vesznek, így előadói, lebonyolítási feladatokat is gyakorolhatnak. Rajtuk kívül számos ELTE-s szervezeti egység munkatársa is jelen volt, akik délelőttönként plenáris előadást tartottak a táborozóknak. A Gazdaságtudományi Műhely tagjai, akik a GTK és a TTK Matematikai Intézet hallgatói közül kerültek ki, minden napra készültek szakmai programokkal a vendégek számára. Hétfőn kerekasztal-beszélgetés formájában mutatták be a GTK alapszakjait, amelynek köszönhetően a jelenlévő középiskolások informális közegben kérdezhettek és képet kaphattak a gazdasági tanulmányokról.

Kedden több műhely meghívottjaival együtt az ENSZ Klímakonferenciáját modellezték egy-egy ország képviselőjeként. A feladat során több – földrajzi, nyelvi, társadalmi és természetesen gazdasági – tudományterületet egyesítve keresték a megoldást a felvetett problémákra, megismerve ezáltal a rokonszakmák szempontjait és interdiszciplinaritásait. A szimuláció szervezője Koszta Benedek volt, aki szerint a résztvevő középiskolások igen érett gondolkodással bírtak, reális célokat tűztek ki és jól képviselték az országaik érdekeit. Továbbá köszönetet mondott a rendelkezésre bocsátott anyagokért Magyarország volt ENSZ ifjúsági nagykövetének, Szuda Ágnesnek.

Szerdán és csütörtökön szemináriumokkal folytatódott a tábor, ezeket szintén a műhelytagok tartották. Csóti Kristóf kvantitatív statisztikai módszereket mutatott be a csoportnak kedvcsináló jelleggel, Balogh Szabolcs a start-up világáról és ezzel kapcsolatos saját tapasztalatairól, élményeiről mesélt, Bondici László, a Gazdaságtudományi Műhely vezetője pedig a derivatívaárazás szépségeibe vezette be a résztvevőket. Másnap újabb három foglalkozás keretében Kelemen Lajos a bitcoin jövőjét elemezte a diákokkal, majd Szalay Réka a digitálás marketing világát tárta fel a vendégeknek. A csütörtököt végül egy tőzsdeszimulációs játék zárta.

Pénteken campuslátogatás keretében hallgatóink a Q épületet mutatták meg a középiskolásoknak és meséltek az egyetemista lét mindennapjairól. A szakmai programok mellett természetesen kikapcsolódni is maradt idő; a táborozók ellátogattak a Természettudományi Múzeumba, a Szemlő-hegyi barlangba, a Parlamentbe, mozivetítésen megnézték a Semmelweis c. filmet, társastáncot tanultak, korcsolyáztak a Városligetben, és esti sportprogramokban vettek részt a Collegium épületében.

A téli Tehetséggondozó Tábor nem titkolt célja, hogy a sikeres felvételi után a résztvevő diákokat az augusztusi „fejkopogtatón” is viszontláthassák és a Collegium tagjaként köszönthessék majd – immáron ELTE-s egyetemistaként.

Köszönet az információkért Balogh Szabolcsnak és Palasics Bencének.

Fotók: Palasics Bence

Pillanatok a táborból

Pillanatok a táborból

0

/

0

0

/

0