Felvételi 2024 – ismét az ELTE és benne a GTK lett a legnépszerűbb

2024.03.18.
Felvételi 2024 – ismét az ELTE és benne a GTK lett a legnépszerűbb

A most nyilvánosságra hozott felvételi adatok szerint 2024-ben is az ELTE lett a legnépszerűbb magyar egyetem: képzéseire 17 080-an jelentkeztek. A karok közül első helyen a legtöbben – ahogy 2023-ban is – a Gazdaságtudományi Kart választották: alap- és mesterszakra 2952-en jelentkeztek. Az ELTE gazdasági mesterképzései 2024-ben is a magyar egyetemek valamennyi mesterszakja tekintetében országos listavezetőknek bizonyultak: a hat meghirdetett képzésre összesen 1867 első helyes jelentkezés érkezett, több, mint 10 %-kal több, mint 2023-ban.

Dr. Margitay Tihamér, az ELTE Gazdaságtudományi Karának dékánja szerint a számok a kar képzési koncepciójának és az elmúlt évek folyamatos intézményfejlesztési startégiának eredményességét tükrözik. Az ELTE az ország első egyetemeként kiváló hallgatóknak magas színvonalú képzéseket kínál a gazdaságtudományi területen is, ahova csak viszonylag magas pontszámokkal lehet bekerülni és nem lesz ez másként 2024-ben sem.

A gazdaságtudományi alapképzésekre – ahogy egyébként minden más területen is – 2024-ben a tavalyihoz képest kevesebben jelentkeztek: az alapszakok esetében több, mint 10%-os volt a visszaesés. A mesterszakjaink iránti érdeklődés azonban ugyanilyen nagyságrendben nőtt: tavaly 1667-en, az idén 1867-en választottak minket. Ez a siker azért is különösen örvendetes, mert a keresztféléves eljárás eredményeként már 2024 februárjában is több, mint négyszáz új mesterszakos hallgató belépését köszönthettük – hangsúlyozza a dékán.

2024-ben az ELTE gazdasági alapképzéseire többen jelentkeztek, mint sorrendben utána következő Corvinusra, Debreceni, Szegedi, Pécsi Egyetemekre és a BME-re. A mesterképzések terén az ELTE hatalmas előnyre tett szert: több, mint kétszer többen jelentkeztek ide, mint a sorrendet folytató Budapesti Gazdasági Egyetemre, közel négyszer annyian, mint a második helyezett Budapesti Corvinus Egyetemre és több, mint hétszer többen, mint a harmadik BME-re. Értelemszerűen az ELTE GTK gazdasági mesterképzései egyenként is országos listavezetők, egyes szakok pedig jelentős növekedést könyvelhettek el: a legelitebb üzleti mesterszak, az MBA iránti érdeklődés például 2023-hoz képest több, mint 30 %-kal nőtt (miközben minden más egyetem esetében csökkent) és jelentős volt a növekedés a számvitel és pénzügy szakok esetében is.

– A felvételi időszakban arra törekedtünk, hogy az idén is a legkiválóbb középiskolásokat nyerjük meg az ELTE gazdasági képzéseinknek, és arra, hogy számukra minden segítséget megadjunk a pályaválasztásuk szempontjából legfontosabb döntés meghozatalához. Különös figyelmet fordítottunk a megváltozott pontszámítási szabályok közötti eligazodás segítésére, az életpálya-tervezésre, a nemzetközi mobilitásból eredő lehetőségek kihasználására, és arra, hogy leendő hallgatóink a helyszínen ismerjék meg képzési körülményeinket, oktatóinkat. Örülünk, hogy ennyien választottak bennünket 2024-ben, és igyekszünk majd méltók lenni a belénk vetett bizalomra: olyan képzést kínálunk, amelyek a mi hallgatónkat megilleti, s amit az ELTE diplomája fémjelez majd számukra egy életen át – zárta az összegzést a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

A felvételek az ELTE GTK 2024. március 1-én megrendezésre került diplomaátadó ünnepségén készültek.