Fejjel lefelé a BEAC-ban

Ribánszki Ágnes | 2024.05.21.
Fejjel lefelé a BEAC-ban
Galba Bianka az ELTE GTK marketing mesterszakos hallgatója. Sportösztöndíjas az Aerial Hoop, azaz légtornász karika sportágban. Az ösztöndíjnak köszönhetően a BEAC-on a szakosztályi edzéseket, illetve a kredites testnevelés tárgyat tartja, mindemellett pedig a BME-n pszichológia mesterszakot is végez, és autogén trénernek tanul. 

– Miért pont az ELTE GTK-ra esett a választásod?

Mindig is érdekelt a marketing világa, de végül az ELTE-n végeztem pszichológia alapszakon. Tudtam, hogy csak az ELTE GTK-n működik úgy a mesterképzés, hogy az ottani tanulmányaimat össze tudom egyeztetni a pszichológia mesterszakkal és a részmunkaidős állásommal is. Egyértelmű volt számomra, hogy az ELTE az az egyetem, ami biztosítani tudja számomra ezt a fajta rugalmasságot. 

– Honnan értesültél a sport ösztöndíjról, és milyen kritériumokat kellett teljesítened? 

A szakosztályvezetőm, Marosi Mónika hívta fel a figyelmemet a sportösztöndíj lehetőségre, ezután jelentkeztem. Az egyik fő feltétele az volt, hogy még legalább egy egész évem legyen az egyetem kötelékében, ezért rögtön a mesterszak első félévében le is adtam a jelentkezésemet. Ehhez egy részletes pályázati anyagot kellett készítenem, amelyben kifejtettem motivációmat a sportág felé, illetve hogy milyen terveket szeretnék megvalósítani az ösztöndíj keretében. Szerdánként tömbösített edzéseket, kredites testnevelés szabadon választható tárgyakat, illetve BEAC-os szakosztályi edzéseket tartok. 

– Miért pont az Aerial Hoop mellett döntöttél?

2019-ben, amikor elkezdtem az ELTE-n az alapszakot, döntöttem úgy, hogy ideje valami új sportágat kipróbálnom. A Pole Fitness után az Aerial Hoop-ra, azaz karikára esett a választásom, amely a kezdeti érdeklődésből mára egy erős szerelemmé változott. 

– Látványosnak nagyon is látványosak a mozdulatok, de hogyan épül fel egy óra, milyen feladatokat végeztek?

Alapvetően mind a kezdő, mind pedig a haladó edzések felépítése hasonló. Minden edzés egy bemelegítéssel kezdődik, kevés erősítéssel, majd elemeket, koreográfiákat rakunk össze. A végén pedig levezetésképpen jön egy nyújtás, amely elengedhetetlen része a tréningnek. A kredites testnevelési alkalmak csak kezdőknek vannak, de a szakosztályos órák vegyesek, kezdőtől a haladóig. A kérdés már önmagában izgalmas, hogy hogyan jutsz fel a karikára. Fokozatosan óráról órára hozzáerősödik az ember az elemekhez, és meg tud csinálni olyan mozdulatokat, amelyekről korábban álmodni sem mert.

– Bátorság is kell a sporthoz, kiknek ajánlod ezt a sportágat? 

Valamennyi bátorság kell a sporthoz, de a karikák magasságát tudjuk állítani. Van egy szintrendszerünk, direkt azért, hogy a biztonságot minél jobban garantáljuk, így az első szinten olyan alapozó elemek vannak, amelyek mindenki számára nagy biztonsággal kivitelezhetőek. A 2. és 3. szinttől kezdve lehet egyre kevesebb testrésszel tartani magunkat, akár fejjel lefelé is elemeket, pózokat végrehajtani.

– Előadásra vagy versenyre készültök az egyetemi csapattal?

Ilyen szempontból mi inkább „hobby egyesület” vagyunk, nincs kimondottan állandó versenycsapat, de természetesen ha valaki szeretne versenyezni, mi segítünk neki a felkészülésben. Ha bárki ki szeretné próbálni a karikaedzéseket, akkor nagyon szívesen várjuk az ELTE BEAC-ban, bármelyik szakosztályi vagy kredites testnevelés órán.

– Végezetül mesélj kicsit a jövőbeli terveidről, hogyan képzeled el a végzés utáni időt? 

Ami biztosnak tűnik a számomra, hogy az ELTE GTK-n az Adventure Travel Club öntevékeny körrel, amelynek tagja vagyok, el fogunk utazni több országba is a nyáron. A tél folyamán fogom befejezni az ELTE-n a marketing mesterképzést, aminek persze nagyon örülök, de így sajnos a sportösztöndíjat az utolsó félévemre már nem igényelhetem meg. Ami még biztos, hogy szeretném folytatni a tudás, a tapasztalatok és az élmények gyűjtését, mind a szakmában, mind pedig a sportban.


Fotók: Palasics Bence Balázs (ELTE GTK), Gáspár Enikő (stúdió)