Diploma után – Új vizeken

Pásztói Vera | 2024.04.19.
Diploma után – Új vizeken
Bácskai Máté tavaly szerezte meg pénzügy mesterdiplomáját az ELTE GTK-n. Interjúnkban vele beszélgettünk az evezésben elért sikereiről, az egyetemen szerzett tapasztalatairól és a munka világában való helytállásokról.

– A versenysport mellett az ELTE GTK-n végezted el a mesterképzést. Miért esett a választásod erre a karra?

Az alapképzésemet alkalmazott közgazdaságtanból végeztem egy másik intézményben. Utána mindenképpen terveztem egy mesterszakot is teljesíteni, de azon az egyetemen több változtatás is történt, és az új kommunikáció már nem nyerte el a tetszésem, illetve az evezés miatt is inkább egy év kihagyás mellett döntöttem. Az ELTE pénzügy képzése már akkor egy ideje foglalkoztatott, így végül erre esett a választásom.

– Profi szinten foglalkozol az evezéssel. Hogyan került az életedbe ez a sport?

Nagyon korán az életem szerves részévé vált az evezés, mivel a szüleim is ezt a sportágat űzték korábban. Kipróbáltam magam más sportokban is, de nem voltam egyikben sem kifejezetten ügyes, így az evezésnél maradtam, ahol már hamar szép eredményeket sikerült elérnem.

– Hallgatóként részt vettél több olyan versenyen, ahol kifejezetten más egyetemistákkal mérkőzhettél meg. Mesélj arról, milyen a felsőoktatási tanulmányok mellett az aktív sportolás, mit jelentenek számodra a kortársaiddal folytatott mérkőzések, és milyen szerepet tölt be az életedben a sport a diplomaszerzést követően!

A hallgatóknak szervezett versenyek amellett, hogy tökéletesen beleillenek egy sportolói karrierbe, remek lehetőséget adnak más, aktívan sportoló egyetemisták megismerésére is. Ezeken az alkalmakon sokat lehet inspirálódni a környezetből, és nagyszerű példákat lehet látni arra, hogyan lehet az értékeinket minden oldalról csiszolni. Életem egyik legszebb időszakának tartom, amikor a tanulásra és a sportolásra is tudtam figyelmet fordítani. Én az „ép testben ép lélek” filozófiáját vallom, így minden komoly sportolónak csak ajánlani tudom, hogy végezzen valamilyen képzést, és próbáljon meg több lábon állni. Most pedig a Magyarországon megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra készülök, szeretném én is képviselni a hazámat Szegeden.

– Nagyon sok sikert kívánunk! A tavalyi diplomaszerzésedet követően mivel töltöd még a napjaidat a felkészülés mellett?

Nagyon elfoglalt vagyok, de ezt nem bánom, örülök, ha az életem tele van számomra fontos elfoglaltságokkal. Jelenleg napi nyolc órában dolgozom, ha tudok, szívesen szakítok időt az edzésekre, a szabadidőmet pedig szeretem a feleségemmel tölteni, akivel friss házasok vagyunk.

– Hol helyezkedtél el a mesterképzés elvégzését követően, és milyen területen tudod alkalmazni az ELTE-n tanultakat?

Pénzügyi elemzőként helyezkedtem el egy ismert autógyártó vállalatnál, úgyhogy abszolút a képzési területembe vágó feladatokat láthatok el. Az egyetemen elsajátított ismereteket remekül tudom hasznosítani a munkám során, és azt vettem észre, hogy az állásinterjúk során a munkáltatók kifejezetten nagy értéket tulajdonítottak annak, hogy a mesterképzésemet az ELTE-n végeztem el.

– Mit emelnél ki az ELTE GTK legnagyobb pozitívumaként, miért ajánlanád másoknak, hogy itt végezzék a tanulmányaikat?

A rugalmasságot, illetve a modern szemléletét szeretném elsősorban kiemelni. Olyan egyetemi képzést kínál az ELTE, ahol minden lehetséges eszközt a hallgatók kezébe adnak a sikeres tanulmányokhoz, és a színvonalas oktatók naprakész információkkal segítik a munkánkat. Vannak olyan kurzusok, amiknek a jegyzeteit a későbbiekben is szívesen fel fogom még lapozni, hiszen olyan új információkat tudott adni és látásmódot közvetíteni, amelyek nagyon hasznosak a hétköznapjaim során. Összességében azt tudom mondani, hogy egy piacképes diplomát kaptam a kezembe.

Fotó: Csorba Zoltán