Coognit

2023.03.29.
Coognit
Közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoznak a hallgatók. A nyertes ötletgazdákkal készült interjúsorozatban Szenes Attila, a Gazdaságtudományi Kar hallgatója mutatja be projektötletét.   

– Mesélj az ötletetekről, miért egyedi?  

Virtuális projektmenedzsert, pm-asszisztenst fejlesztünk, aki képes pillanatok alatt elvégezni olyan szervezési feladatokat, amik önmagukban vagy bonyolultságuk miatt időigényesek. Egyelőre ütemtervek készítéséhez ért, de hamarosan képes lesz monitorozni, kiértékelni és szabályozni is azokat. Az ötlet az egyetemen született egy TDK-dolgozat keretein belül.

– Milyen kompetenciák jelennek meg a csapatban, hogyan zajlik a közös munka? 

Másoddiplomázom, 15 év projektmenedzseri és vezetői tapasztalatra alapozom a termék vízióját. A csapatban dolgozik egy ELTE-s matematikus és három villamosmérnök a BME-ről, akik a mesterséges intelligencia területén, valamint különféle szimulációs és adatábrázolási módszerekben is tapasztaltak. Az első személyes találkozót a Schönherz Kollégium 13. emeletén tartottuk, a többit online, de mellette chaten és – természetesen – egy menedzsment szoftverben is egyeztetünk. Még 2010-ben részt vettem egy startup inkubációs programban, amiben a befektetői körig is eljutottam, de végül a legnagyobb érték a szerzett tapasztalat lett. 

– Ki a szolgáltatás célcsoportja? 

Olyan projektmenedzsereknek, projektvezetőknek lehet hasznos a termék, akiknek lehetőségük van prediktív megközelítésben tervezni a projektjüket, amiben sok száz vagy ezer feladattal kell zsonglőrködniük. Iparági kapcsolataink miatt az animációs filmes és építészeti területeket célozzuk meg elsőként. Mivel a projektkörnyezet paraméterei nagyban befolyásolják, hogy mekkora számítási kapacitás szükséges egy terv elkészítéséhez, valamilyen token jellegű, felhasználásalapú prepaid modell lesz reális – de ez persze még későbbi kérdés.

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a projekt megvalósítása során? Melyek a további terveitek? 

Az első termék viszonylag egyszerű, de ahhoz, hogy a kívánt módon működjön, szükséges jó néhány bemeneti paraméter. A legnagyobb kihívás, olyan interakciós pipeline kialakítása a felhasználó és a szoftverünk között, ami nem megterhelő számára, és azt érezheti, hogy valódi segítséget kap, időt nyer velünk. Igyekszünk minél hamarabb eljuttatni a terméket a felhasználókhoz, hogy tanulhassunk tőlük. Az első milestone-unk, a „Properly tákolt version” a napokban készül el, és küldjük is éles bevetésre a szoftvert.


A „Coognit – copilot virtual project manager” csapat tagjai:
Projektgazda: Szenes Attila (ELTE GTK)
Csapattagok: Bór Milán (BME), Börcsök Barnabás (BME), Prágai Bálint (ELTE TTK), Vincze Dávid (BME)