BESU, avagy egyhetes nyári gazdaságtan

Gréta Alíz Gyurisa | 2023.07.25.
BESU, avagy egyhetes nyári gazdaságtan
Az ELTE GTK nyári egyetemét (BESU) idén július 17. és 21. között rendeztük meg, és közel 130 magyar és külföldi hallgató vett részt rajta. Ők a délelőtti tanításokon a gazdaság különböző ágazatait tanulmányozták a nemzetközi oktatói gárda vezetésével, este pedig számos szabadidős programhoz csatlakozhattak.

Első nap, a reggel 8-kor kezdődő regisztrációra javában folyik a gyülekező. A magyar résztvevők mellett idén a legtöbb külföldi diák Belgiumból, Hollandiából, illetve Lengyelországból jött, de találkozhattunk osztrák, horvát, olasz, orosz, svájci, német, szlovák, ukrán, kínai, sőt még dél-afrikai, iráni, kolumbiai, panamai és az USA-ból iderepülő fiatallal is. Az ausztriai Viktoria Brantl osztotta meg velünk első benyomásait: „Ahogy megérkeztem, egyből lenyűgözött a gyönyörű épület és a szívmelengető fogadtatás. Minden nagyon gördülékenyen volt megszervezve, az ajándéknak (táska, póló, füzet, toll) pedig különösen örültem. Alig vártam, hogy a turizmus üzleti stratégiáiról tanuljak!” Bár van a témában előzetes tudása, „mégis úgy hiszem ez plusz értéket ad majd a tanulmányaimhoz. Ezen kívül szeretném fejleszteni az angoltudásomat, és megismerkedni más országok diákjaival is.” – lelkesedett Viktoria, aki Bécsből érkezett hozzánk.

A német Lisa-Marie Netsch pedig így vélekedett: „Az egyetem abszolút központi helyen van, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A regisztráció során mindenki nagyon kedvesen fogadott, még meg is vendégeltek minket egy kis harapnivalóval, itallal, ami a hőségben kifejezetten jól esett. Én már korábban is jártam Budapesten, és mindenképp szerettem volna visszajönni. Ekkor találtam rá a BESU-ra, amiről úgy gondoltam, hogy nemcsak az ismerkedésre jó lehetőség, de a tudásomat is bővíthetem a turizmus kapcsán.”

Ezt követően a Q épület termeiben 10:00-től 14:15-ig tartották meg oktatóink az első előadásokat. Ebben az évben kilenc különböző tárgy közül választhattak a résztvevők: a készségfejlesztés az üzleti kommunikációban kurzuson elsajátíthatták a sikeres üzleti szóbeli és írásos kapcsolattartás eszközeit, forgatókönyveit (pl.: eredményes interjúk titkát, ületi találkozók lebonyolítását, lebilincselő előadások tartását). Az integrált vállalati pénzügyi elemzésáttekintést adott azokról a szervezeti alapelvekről, kihívásokról, amelyekkel a pénzügyi döntéshozók nagyobb beruházási projektek esetén szembesülnek. Esettanulmányokon keresztül, csoportmunkák alatt lehetett begyakorolni a megalapozott finanszírozási döntés meghozatalának módjait. A kreatív és kritikus üzleti gondolkodás című előadások a problémamegoldó készségekre, marketingstratégiai összefüggésekre, illetve az alkotó szellemű munka irányításának elsajátítására fókuszáltak. Az innováció és startupok az üzleti hálózatokban tárgy során az újításokon, fejlesztésen alapuló piaci siker, versenyelőny, továbbá az innovatív ötletekben rejlő számos lehetőség ismertetése került terítékre. A teljesítménymenedzsment tananyaga a vezetői számvitel alapos megértésére épített, speciális költségszámítási témákat érintettek az oktatók, valamint a vállalkozások teljesítményének kezelését mutatták be. A vállalati felvásárlási és egyesülési folyamat céljaival, mozgatórugóival, szereplőivel ismerkedhettek meg az M&A tanácsadás a gyakorlatban kurzus résztvevői, akik átfogó esettanulmányok segítségével kerültek közelebb az akvizíció fontosabb lépéseihez. Akik a tárgyalástechnika mellett döntöttek, rengeteg vitát és tanácskozási gyakorlatot végeztek, amelyek során bizalmas információk tudatában kellett a legjobb eredményt elérniük egy tárgyalópartnerrel szemben. Választható volt még az állami tulajdonú vállalatok és gazdaságfejlesztés: koncepciók, kihívások, tendenciák nevű képzés, amely a kormányzat szervezeteire, s azok piaci fellendülésben betöltött funkciójára helyezte a hangsúlyt. Emellett jelentős szerepet kapott az empirikus bizonyítékok prezentálása, amelyek elkülönítik a tényeket a hiedelmektől az állami tulajdon kapcsán. Végül, de nem utolsó sorban az idegenforgalom résztvevőiről, illetve ezek gazdasági, fenntarthatósági kérdéseiről szerezhettek ismereteket a diákok a turizmus: aktuális kihívások és jövőbeli trendek tárgy előadásain.

A választott kurzus sikeres teljesítésével mind a magyar, mind a külföldi hallgatók krediteket kaphatnak, amit elismernek a saját intézményükben, szakjukon. Minden jelenlévő kifejezetten pozitív véleménnyel volt az oktatásról, lelkesen osztották meg egymással élményeiket. Így tett Hernyes Hanna is, aki turizmusra jelentkezett, mert ez tér el a legjobban az általa tanult tárgyaktól. „Az első pár perc után beigazolódott, nagyon jó választás volt. A tanárnő (Gabriele Tragschitz-Köck) nagyon kedves, sok tapasztalattal és nagy tudással rendelkezik. Az előadások alatt végig fenn tudja tartani a figyelmünket érdekesebbnél érdekesebb témákkal” – mesélte az ELTE GTK diákja. 

A belga David Michiels pedig így fogalmazta meg véleményét az órákról: „Érdekes a különböző országokból érkezők nézőpontját megismerni, és nem csak egymás akcentusával viccelni. Mások az iskolák és a tanítási módszerek, az interakciók. Mi Gentben például inkább csak hallgatjuk az órákat, nem igazán van lehetőségünk a személyes meglátásainkat kifejezni a nagy létszámú csoportok miatt. Nagyon tetszik, hogy itt a BESU-n tudunk interaktív módon, kisebb osztályokban tanulni.”

A nyári egyetem nemcsak változatos oktatási programmal, de kiváló tanárokkal is büszkélkedhetett. Vendégelőadóként érkezett Grzegorz Leszczyński Lengyelországból, aki a Poznani Közgazdasági és Üzleti Egyetem (PUEB) docense, 25 éves akadémiai oktatási, kutatási tapasztalattal rendelkezik, valamint számos cikk és könyv szerzője. Katarzyna Szarzec ugyancsak a PUEB docense és doktori iskolájának igazgatója. Publikációi a politikai gazdaságtanra, az összehasonlító gazdasági rendszerekre és a posztszocialista országokra összpontosítanak. Köreinkben köszönthettük Enrico Baraldit, a svéd Uppsalai Egyetem ipari mérnöki, illetve menedzsment professzorát, a PLATINEA projektmenedzserét, számos gazdasági, innovációs, üzleti stratégiai és ipari terület kutatóját. Földes Miklós szabadúszóként tanított az Oxfordi Egyetem Nyelvi Központjában, a budapesti IBS-en, az ELTE-n, továbbá az Oxford Summer Courses menedzsere. Ugyancsak elfogadta a meghívást Gabriele Tragschitz-Köck, akinek 30 évet meghaladó gyakorlata és szaktudása van a turizmus területén, önálló vállalkozó, tanácsadó, okleves üzleti coach, valamint előadásokat tart Ausztriában, Dubaiban, Azerbajdzsánban és Üzbegisztánban. Külföldi vendégeinken kívül az egyetemünk elismert, neves tanáraival szintén találkozhattunk a kurzusokon. Részt vett a BESU-n oktatóként Dülk MarcellForrai GáborTanács JánosFortvingler JuditSzívós LászlóBüdy Zoltán és Dombi Ákos az ELTE-ről, illetve Kollár NóraSaáry ÁkosBalogh DánielLeczki BrigittaNagy Tamás Deloitte-professzorok.

Szakmai tudásunk bővítésén túl a BESU szervezői több tanórán kívüli programmal is készültek a hallgatóknak. A nyitónap végén állófogadást rendeztek a vendégeknek, sütemények, szendvicstálak, pezsgők és borok kíséretében. Nagyszerű alkalom volt a kötetlen ismerkedésre, beszélgetésre, az első tapasztalatok megosztására mind a diákoknak, mind tanáraiknak.

Keddtől kezdve a kurzusokat 9:00-től 13:15-ig tartották, ugyanúgy a Q épület modern termeiben, délután pedig a vendég hallgatóknak lehetőségük volt szervezett túra során felfedezni Budapest híres részeit. A főváros hangulata, nevezetességei többekben hagytak maradandó élményeket, emlékeket, például Davidben is: „Nagyon szeretem az eklektikus építészetet, illetve ez az első város Európában, ahol ennyire jól meg tudtam figyelni a szovjet korszak maradványait is. Budapesten nincs olyan sok turista, mint Londonban, Párizsban vagy Amszterdamban, és ez egyfajta nyugalmat ad számomra.” – mondta David a séta során.

A harmadik nap estéjén Sziklai Péter, a Morgan Stanley budapesti irodájának piaci kockázati osztály vezetőjének előadására került sor. Kiemelte, milyen fontos a jövőbe tekintés a múlt elemzésével szemben, amikor kockázatot vizsgálunk, körüljárta, hogy milyen hatásai lehetnek az üzleti világra a klímaváltozásnak, és megemlítette a legnagyobb veszélyeket, kihívásokat, amik napjainkban fenyegetik a gazdaságot. A személyes, életszerű példáknak köszönhetően igen tanulságos és hiteles előadást hallhattak az érdeklődők. A nyári egyetem utolsó estéjén néptáncház és karaoke-est vára a lelkes, utolsó pillanatokat is kihasználni vágyó hallgatókat, akik ezek után alig akartak visszatérni a szállásukra. Dr. Forrai Gábor, a BESU igazgatója szerint a 2023-as nyári egyetem nagyon jól sikerült: „Mivel a tavalyi évvel szemben idén elkerült bennünket a COVID, a szabadidős programokat meg tudtunk szervezni. Ami pedig a legfontosabb, a külföldi hallgatók létszáma majdnem a duplájára nőtt!”


Fotók: Bernáth Gergő, Csorba Zoltán, Román-Párducz Rebeka

BESU 2023 – képekben

BESU 2023 – képekben

0

/

0

0

/

0