„17000 órányi megtekintés a Videótárban” – Erlein Dániel Zsolt ismertetője

2023.05.04.
„17000 órányi megtekintés a Videótárban” – Erlein Dániel Zsolt ismertetője
Erlein Dániel Zsolt végzős vezetés és szervezés mesterszakos hallgató, aki egyben a GTK adatelemző és kontroller gyakornoka. A GTK Videótár szolgáltatására egyértelmű előnyként tekint a hallgatókért folytatott versenyben.

– Mikor jött létre a Videótár?

Karunk egyedülálló oktatási sajátossága, hogy minden óráról felvétel készül a Panopto-rendszer segítségével. Az ELTE GTK 2022 tavaszán 50 munkaállomásból álló Videótárat hozott létre a Rákóczi út 5. szám alatt található R épület földszintjén. Az alapszakos hallgatók a videókat csak itt érhetik el, a mesterszakos hallgatók számára az órák többsége otthonról is visszanézhető.

– Miért most készült el az elemzés, és mik voltak a főbb célkitűzései?

A Videótár 2022 márciusában indult, ezért az első teljes félév a 2022 őszi félév volt. Bár a félév tanrendje a téli időszaki zárások miatt időközben megváltozott, a Videótárat egyedi fűtéssel a vizsgaidőszak végéig nyitva tartottuk.

Az elemzés során elsősorban azt szerettük volna megtudni, hogy mennyire népszerű a Videótár. Lehetséges-e szervezéssel a kihasználtságot tovább növelni, a szolgáltatást a hallgatói igényekhez még jobban igazítani. A felhasználói szokásokat a későbbiekben kérdőívvel is vizsgáljuk majd.

– Hogyan lehet a Videótár népszerűségét érzékeltetni?

50 gépről beszélünk, amelyeket a félév során 105 napon keresztül érhettek el a hallgatóink. Ebben az időszakban a munkaállomások napi 9 és fél órás nyitva tartás mellett átlagosan 56%-ban voltak lefoglalva. Ez 51 ezer órányi kapacitás több mint felét jelenti.

A Videótárat a GTK alapszakos hallgatóinak 30%-a használta. Kijelenthető, hogy a hallgatók a szolgáltatást jól ismerik, és nagy arányban igénybe is veszik. Amin igazából meglepődtünk az az, hogy a mesterszakos hallgatók esetében is 13%-ot mértünk, ami nagyon magas érték, ugyanis számukra az órák többsége otthonról is visszanézhető. Összességében a hallgatók negyede, 1350 fő használta a Videótárat működésének első teljes félévében.

– Mennyi időt töltöttek a felhasználók az órák megtekintésével?

A félév során 17000 órányi utólagos megtekintés történt a Videótárban, sőt valószínűleg még ennél is több, hiszen közismert, hogy a hallgatóknak lehetőségük van 1,25-2x-es sebességen is pörgetni a videókat. Az alkalmankénti 1-2 órás használat a leginkább jellemző, a felhasználók átlagosan hetente egyszer látogatnak el a létesítménybe. Egy alapszakos hallgató a félév során összesen átlagosan másfélszer annyi időt töltött gép előtt, mint egy mesterszakos hallgató (16,2 óra vs. 11,1 óra), ami összefügg azzal, hogy a mesteresek otthonról is elérik a videókat.

Úgy látjuk, hogy az alapszakos hallgatók leggyakrabban akkor használják a Videótárat, amikor az előadások is vannak. Szóval van, aki bejár az egyetemre, de órák között, esetenként órák helyett, a Videótárban követi le a tananyagot.

– Vannak, akik életvitelszerűen használják a szolgáltatást?

Úgy tűnik igen. Kiemelendő, hogy nagyságrendileg 300 hallgató töltött a félév során 20 óránál többet a Videótárban. Az alapszakos rekorder 97, a mesterszakos 89 órát töltött bent. Csak a példa kedvéért, mesterszakon egy 3 kredites tárgyhoz 3 darab 2x90 perces előadás tartozik, ennek teljes hossza 9 óra. A kapcsolódó szemináriumok hossza összes 3x90perc, azaz 4,5 óra. Együtt 13,5 óra. 10 darab 3 kredites tárgyra így 135 órányi képanyag jutna. Ez 1,5x-es sebességgel megtekintve 90 órányi elfoglaltságot jelent. Ez egy félévben teljesítendő átlagos tananyagmennyiséget jelent.

– Mennyiben tudatosak a felhasználók a foglaláskor?

Azt látjuk, hogy a leggyakoribbak az impulzusfoglalások. A foglalások 1/3-a az adott napra vonatkozik, 1/4-e pedig másnapra történik. A foglalásoknak kevesebb mint 15%-a történik két napra előre, ezen túlnyúlóan pedig nagyon kevesen terveznek előre. A lemondások 28%-a a foglalást követő 12 órán belül történt. A foglalások összesen 45%-át 1 napon belül mondták le. A felhasználók kb. 5000 órányi tervezett használatot mondtak le végül. Fontos még, hogy a lemondások 60%-a tervezett időpont előtt 1 nappal történt. Ez nem meglepő, hiszen sokszor tényleg az utolsó órákban derül ki, hogy valaki mégsem ér rá. A felhasználók számra ez annyi tanulsággal bírhat, hogy a tervezett – de napokkal korábban még foglaltnak tűnő – időpontot többször is célszerű leellenőrizni, mert az erőforrás még felszabadulhat. Éppen ezért a hallgatókat arra bátorítjuk, ha nincsen foglalható szabad kapacitás, néhány óra múlva próbálkozzanak újra.

– Növelhető még a kihasználtság? Ha igen, hogyan?

Az 56%-os átlagos kihasználtság egyáltalán nem alacsony. A zárthelyik előtt, a szorgalmi időszak vége felé pedig 80% feletti átlagos értékeket látunk. Ugyanakkor elképzelésünk szerint a jelenlegi egyórás sávokra történő foglalások félórásokra csökkentésével, továbbá a várólista bevezetésével, a foglaltság olyan időszakokban is tovább növelhető, amikor valójában csak illeszkedési problémák vannak. Továbbá nagy tartalékok láthatók még a pénteki, illetve a szombati napokon is. Valószínűleg az alapszakos hallgatók közül sokan nem is tudják, hogy a Videótár szombaton is nyitva van. 

– Mit jelent pontosan a félórára csökkentés?

Úgy tűnik a felhasználók egy részére jellemző, hogy közvetlenül a zárthelyik előtt fél óra alatt még átfutják a legfontosabb tudnivalókat a Videótárban. A hallgatók egy másik része pedig inkább lefoglal 2x1 órát, majd fél órás késéssel érkezik, és fél órával hamarabb távozik, így néz vissza egy-egy órát. A jövőben a hallgatók fél órás blokkokból tudják majd összerakni a ténylegesen bent töltendő időt, így az említett két esetben biztosan kapacitások szabadulnak fel.

– Van-e még valamilyen további tanulsága az elemzésnek?

A Videótárat még jobban meg kell ismertetünk a hallgatókkal és a leendő hallgatóinkkal. Úgy tűnik, még inkább tudatosítanunk kell, hogy a Videótár a szorgalmi időszakban szombatonként is nyitva tart, hiszen a GTK-n szombaton is folyik a képzés. 

Érdemes hangsúlyoznunk azt is, hogy a kora délelőtti és a kora délutáni órákban nagyobb eséllyel lehet bejutni, koraeste pedig egészen biztosan. A szorgalmi időszakban a Videótár kiválóan alkalmas az elmélyült, fókuszált tanulásra, és mindig található szabad gép.

Az új belépők megnyerésekor pedig akár versenyelőnyt is jelenthet az, hogy az egész hetes munka mellett és szombati videótárazással is követhető a képzés döntő része. Vannak hallgatóink, akik már felfedezték ezt a lehetőséget. Mindenesetre mi mindenkit arra bíztatunk, ha csak teheti, vegyen részt az órákon.

A praktikus tanácsok a felhasználóknak, avagy hogyan tudod még könnyebben használni a Videótárat:
 

– Ha nincsen foglalható szabad kapacitás az általad eltervezett időpontra, néhány óra múlva próbálkozz az újra foglalással. Sokan ugyanis impulzusszerűen foglalnak, és 1-2 órán belül lemondják a foglalást.
– A Videótár szombaton és a szorgalmi időszakban is nyitva van. A szorgalmi időszakban kiválóan alkalmas az elmélyült, fókuszált tanulásra, és mindig található szabad gép.
– A kora délelőtti és a kora délutáni órákban mindig nagyobb eséllyel lehet bejutni, koraeste pedig egészen biztosan.
– Kérd a recepción, hogy ha lehet, akkor egy általad preferált helyre ültessenek.
– Érkezz időben! Ha nem tudsz eljönni, mondd le a foglalásodat, mert mások is várnak a szabad helyekre.

Statisztikák

Statisztikák

0

/

0

0

/

0